Cererea în creștere pentru apartamentele noi și apariția acestora din urmă în mai mare măsură în Timișoara pe parcursul anului care stă se se încheie este principalul motiv pentru scăderea cererii pentru locuințele vechi în 2017, comparativ cu 2016. Un alt motiv pentru care cererea a scăzut este faptul că proprietarii care și-au vândut proprietățile deja achiziționate s-au îndreptat spre locuințe noi, mai spațioase și moderne.
„Datorită cererii avute pe acest segment, vânzările de locuințe vechi pentru anul 2017 au crescut cu aproximativ 10%. Și totuși, comparativ cu anul trecut, cererea pentru locuințele vechi a fost mai mică, majoritatea clienților îndreptându-se spre locuințele noi.Locuințele noi prezintă un avantaj pentru clienți datorită finisărilor moderne, dar au și un dezavantaj, acela de plasare, fiindcă sunt situate în zone mai periferice”, explică Raul Petrică, reprezentant al companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate, precizând că motivul pentru care noile ansambluri rezidențiale nu au fost edificate în zone centrale sau semicentrale ale orașului este prețul ridicat al terenurilor.
Locuințele vechi au fost achiziționate și prin programul „Prima Casă”, dar clienții care au beneficiat de acest program nu au fost majoritare printre clienți, întrucât fondurile alocate s-au epuizat destul de repede. Persoanele care au accesat credite pentru a-și achiziționa locuințe au fost cei care lucrează în multinaționale, în special în domeniul IT.
Cererea pe segmentul de locuințe vechi din zonele semicentrale și centrale ale Timișoarei vine și din partea investitorilor care le cumpără pentru a le oferi spre închiriere.
„Locuințele vechi situate în zonele centrale și semicentrale sunt preferate de către clienții care își doresc un venit din închirierea acestor apartamente. Apartamentele vechi sunt căutate de către chiriași datorită amplasării în zone ușor accesibile și faptului că au la dispoziție toate facilitățile oferite de zonele respective. Randamentul pe acest sector este unul destul de bun comparând cu dobânzile aferente unui depozit bancar, deoarece o chirie pentru un apartament cu o cameră se ridică la minimum 200 de euro lunar”, explică Raul Petrică.
Cele mai căutate apartamente vechi de către clienții care achiziționează cu credit bancar sunt locuințele cu două camere, cu un preț mediu cuprins între 55.000 și 60.000 de euro. Unul dintre motive este că majoritatea cumpărătorilor au deja disponibil avansul pentru un astfel de apartament.
„Din punctul de vedere al actelor necesare, achiziționarea unui apartament construit în perioada comunistă nu reprezintă un impediment pentru client, excepție făcând doar clădirile din zonele istorice a orașului care necesită un lung proces de avizare din partea instituțiilor statului”, mai spune Raul Petrică de la Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!