Viceprimarul Cosmin Tabără spune că Poliția Locală a luat ceva măsuri pentru a scăpa Timișoara de cerșetori. Doar anul acesta, până la mijlocul lui iulie, oamenii legii au numărat peste 350 de persoane care apelează la mila publică și oameni ai străzii.
„Reprezentanții Poliției Locale mi-au transmis ce măsuri s-au luat, în acest an, pentru îndepărtarea cerșetorilor de pe străzile orașului: au fost depistate și preluate 343 persoane din categoria cerșetorilor și oamenilor străzii, din care 318 adulți și 25 minori. În ultima săptămână, polițiștii locali au depistat 16 cerșetori, care, în mod repetat au fost preluați din stradă și duși la adăpostul de la Pădurea Verde”, transmite Tabără.
„Zonele «critice»”
Potrivit edilului, „zonele «critice»” sunt str. Take Ionescu, Piața Victoriei, Piața Libertății, Catedrala Mitropolitană, str. Miresei – C. Aradului, Calea Șagului, C-tin Brâncoveanu – 16 Decembrie, Piața Huniade, M. Kogălniceanu – Simion Bărnuțiu, Albă Iulia, C. Martirilor – L. Rebreanu, Piața Badea Cârțan, E. Rizea, T. Vladimirescu, Telegrafului, V. Alecsandri, Republicii – Gara de Nord.
Cosmin Tabără îi îndeamnă pe timișorenii care observă oameni ai străzii să semnaleze situațiile la 0256.968 sau 0256.246.112 – Dispecerat. Dă asigurări că un echipaj al Poliției Locale se va deplasa ca să-i preia de pe străzi.
„Am atras atenția reprezentanților Poliției Locale să acorde atenție fiecărui apel la aceste numere și să fie echipe care să se deplaseze cu rapiditate la locul semnalat în sesizare. Timișoara este un oraș atractiv nu doar pentru mediul economic și cel universitar, dar trebuie să avem capacitatea de a gestiona și situațiile care apar odată cu o calitate ridicată a vieții pentru stoparea cerșetoriei în Timișoara”, mai spune viceprimarul Timișoarei.
Poliția Locală împarte și pliante
Reprezentanții Poliției Locale spun însă că nu le este chiar ușor să curețe orașul de cerșetori, pentru că nu îi pot obliga să rămână în centre, iar sancțiunile sunt inutile.
„Această activitate este una dificilă deoarece persoanele în cauză nu pot fi obligate să rămână în centre, iar aplicarea de sancțiuni nu are efect, acestea neavând veniturile necesare să plătească. Majoritatea celor aflați în astfel de situații provin din alte orașe ale țării și vin în Timișoara unde primesc mai mulți bani. Pentru a preveni astfel de fapte, polițiștii locali acționează cu toate mijloacele. Pe lângă acțiunile de preluare din stradă a cerșetorilor, aceștia împart pliante informative cetățenilor prin care îi sfătuiesc să nu le ofere bani acestor persoane deoarece în acest fel îi mențin în stradă. Acțiunile de împărțire a pliantelor au loc atât în intersecții, în zonele centrale, pe malurile Begăi, cât și pe mijloacele de transport în comun și în stațiile acestora”, transmit oamenii legii.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XSa mearga la spitalul judean, acolo tot mai des apar.
Cersetorilor trebuie sa li se asigure alternative, solutii , locuinte , locuri de munca, indiferent de unde vin.So lasam mai usor cu festivalurile si distractiile si sa ne concentram pe problemele sociale ale orasului, primaria trebuie sa se ocupe de problemele astea , nu sa dea zeci de mii de euro pe festivalul Evului Mediu- cavaleri, domnite, etc. Altele sunt prioritatile.
-
Majoritatea cerșetorilor nu sunt din Timișoara. Cum vrei să se ocupe primăria de ei? Din banii bugetulul local? Cine nu e handicapat să meargă la lucru, nu să cerșească pt țigări, aurolac și bere.
-
Majoritatea sunt cu mintile ratacite, nu sunt normali, prin urmare trebuie luati de pe strazi, cazati in conditii decente pe banii primariei, apoi pusi la munca in folosul comunitatii pe masura capacitatilor lor intelectuale, nu ma deranjeaza sa se faca asta pe banii nostri, mai degraba asta decat festivaluri de jazz, ev mediu, cumpararea de calculatoare, smartphoane…prin primarie.
-
Oricum e plin de ei in toate locatiile importante si in intersectii
Din pacate nu exista solutie definitiva ….legile nu iti permit sa fie faci….mai nimic, amenda….nu are efect asupra lor sunt oameni care sunt decazuti social rau de tot….trebuie sa fie ajutati, ce face politia locala …ii ridica din locul unde sunt gasiti si ii transporta la centrele serviciilor sociale prin asta dispar cateva ore din locatie si cam atat
Chiar de asta aveam nevoie…..pentru asta platesc taxe si impozite ca politia locala din banii mei sa faca pliante si ma amendeze tot pe mine ca parchez aiurea…masina lor fiind paracata pe aleea pietonala
Pandemia cu restrictiile impuse a dus la saracie. Mai bine ati impartii bani celor nevoiasi decat pliante celorlanti.
Dacă parchezi aiurea, plătești și amenda, pt ca legile trebuie respectate !!! Iar cerșetorii, nici nu vor sa audă sa muncească. Atâta timp cât încasează ajutor social și refuza sa muncească, trebuie ridicați și amendați, chiar dacă nu-și plătesc amenzile. La un moment dat un judecător tot ii va inchide, sau oblige sa preseteze munca in folosul comunității ! Ei sunt binemersi și refuza orice munca. Nu are nicio treaba cu pandemia: puturoși au fost, puturoși rămân.
Minciuni! Robu a zis ca nu mai sunt cersetori in Timisoara din 2018. Si cum tot ce a spus el e adevarat….
Ovidiu, oricum nu prea mai avem evenimente culturale. De ce sa se rareasca festivalurile? Cei care sunt sanatosi sa mearga la munca. Cersetoria incurajeaza lenea. Adesea un cersetor castiga mai bine decat un muncitor in fabrica care ia minimul pe economie. Sa-ti transpire banul in mama inainte de a incuraja lenea. Prefer sa ajut o fundatie care construieste un spital vezi ,,Daruieste viata”
-
Suntem cu temele nefacute, cersetori prin oras, imigranti, cladirile sunt paraginite inclusiv in centru, cade tencuiala pe noi, o fata a murit in urma cu cativa ani cand au cazut niste caramizi de pe un bloc, in conditiile astea sa organizezi un festival medieval, unul de jazz si mai stiu eu ce…..nu ne trebuie, intai temele si dupa aia distractia.
Pliantele sint apa de ploaie. Efect zero.
Nu am nimic contra sprijinirii unora dintre, cei care nu sint “de meserie” (nu-s multi dar exista).
La ceilalti insa …
Stiu ca amenda nu e o solutie fiindca ei nu o platesc. Dar … ai amenda de 100 de lei (de exemplu), platesti pe loc sau scos la maturat strazi, sosele, curatat rigole, canale, etc. Stiu ca legislatia nu prevede. Dar cine ii impiedica pe politisti sa apeleze la deputaii si senatorii locali si sa vina cu propunere legislativa?
Chestia cu amenzile la cersetori, hoti de buzunare, unii conationali de diverse etnii … nu are rost fiindca nu le platesc. Nu au domiciliu stabil, prinde orbul scoate-i ochii. Trebuie insa gasite solutii alternative viabile, care sa reprezinte intr-un fel sau altul o sanctiune pentru ei. Va garantez ca nu o sa le convina sa mature strazile, curete canale …
-
Luati de pe strazi, cazati in conditii decente si apoi la munca in folosul comunitatii, la tuns iarba, plantat copaci, strans gunoiul… nu ma deranjeaza sa se faca asta pe banii nostri, asta indiferent de unde vin oamenii astia, ii ajutam nicio problema.