În 27 iunie, reprezentanții Poliției Locale făceau public cazul unui bărbat de 51 de ani, de loc din Bistrița-Năsăud, care obișnuiește să cerșească în intersecții. Omul le-a spus agenților locali că el câștigă între 200 și 300 de lei în fiecare zi, dacă cerșește de dimineața până seara. 100 de lei îi face în doar două ore, dar a recunoscut că nu mai adună banii de altădată din cerșit.
A trecut o săptămână de când bărbatul de 51 de ani a fost luat din stradă, dar omul nu se lasă. S-a întors la cerșit, în aceeași intersecție din zona mallului din Calea Șagului. Polițiștii locali l-au găsit, marți seară, printre mașinile care așteptau să se facă verzi semafoarele.
„Cel în cauză a mai fost preluat din stradă de polițiștii locali în mod repetat, acesta declarând zilele trecute că face între 200 și 300 de lei din cerșit. De asemenea, alte trei persoane, o femeie de 36 de ani din Lipova – Arad, și doi bărbați, unul de 34 de ani, din Timișoara, și unul de 39 de ani, din Satchinez – Timiș, cunoscuți ca făcând parte din categoria oamenilor străzii, depistați în mod repetat pe raza orașului, au fost surprinși pe Bd. Republicii, vizavi de Gara de Nord, unde făceau mizerie și gălăgie. Toți cei patru au fost preluați de polițiștii locali și predați centrului social de pe str. Telegrafului, în vederea reintegrării în societate”, transmit oficialii Poliției Locale.
Deși îi ridică în repetate rânduri de pe străzi, cerșetorii se întorc pe domeniul public, pentru că legea este de partea lor. Oamenii legii nu pot decât să îi preia, să îi ducă la centrele sociale și să îi amendeze ori să îi trimită spre localitățile de domiciliu.
„Pe lângă acțiunile organizate zilnic, polițiștii locali fac demersuri pentru înștiințarea serviciilor sociale cu privire la persoanele depistate apelând la mila publicului și care beneficiază de ajutoare sociale sau au alte venituri, cerșetoria reprezentând contravenție, potrivit Legii 61/1991 republicată. Facem din nou apel la cetățeni să nu le mai ofere bani deoarece aceștia fac din cerșit mai mulți bani decât persoanele care muncesc, dar și să semnaleze astfel de cazuri la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112 ori de câte ori observă aceste persoane pentru ca polițiștii locali să se poată deplasa pentru a-i prelua din stradă și pentru a-i preda la centrele sociale”, mai spun reprezentanții Poliției Locale.
În urmă cu mai bine de o săptămână, primarul Nicolae Robu spunea că orașul a câștigat lupta cu cerșetorii, cel puțin în zona centrală.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2067700″]
[related-post post_id=”2066118″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!