Primăriile și Consiliile Județene din România pot aloca 5% din valoarea bugetului general către bugetul participativ, un instrument prin care cetățenii pot propune și decide prin vot proiectele prioritare pentru ei.
Pentru programul „Timișoara decide!” – primul program de bugetare participativă al municipiului Timișoara, născut din ideile, soluțiile și nevoile formulate de timișoreni – au fost alocați 3 milioane de lei din bugetul local. Bugetul este supus dezbaterii publice.
Tematicile propuse sunt orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat, orașul comunităților și orașul digital, fiecare proiect având posibilitatea de a primi o finanțare maximă de 400.000 de mii de lei. În total s-au depus 113 proiecte care urmează a fi votate pentru finanțare, iar votarea proiectelor se va face online pe platforma https://decidem.primariatm.ro/bp
Și la Dumbrăvița, prin programul „Dumbrăvița decide”, se pot propune și vota proiecte în valoare de 1 milion de lei. La inițiativa primarului Horia Bugarin, consilierii locali din Dumbrăvița au aprobat programul de bugetare participativă. Valoarea maximă alocată fiecărui proiect este de 250.000 de lei.
Domeniile propuse sunt infrastructură stradală, spații verzi, locuri de joacă, mobilitate, accesibilitatea și siguranța pe străzile localității, spații publice, educație, cultură, social, sănătate, protecția mediului, digitalizare și Smart City. S-au depus 18 proiecte de către dumbrăvițenii care au venit cu propuneri concrete de proiecte, cu aplicabilitate la nivel de stradă, cartier sau al întregii localități.
În ultimii ani, cei din USR au depus amendamente sau proiecte de bugetare participativă în mai multe localități din Timiș, dar acestea fie au fost respinse, fie sunt în proces de aprobare.
În comuna Șag, Cristian Răducă, consilier local USR, a depus proiectul de hotărâre pentru bugetarea participativă în septembrie, dar discutarea lui a fost tergiversată timp de o lună de majoritatea PSD. În cele din urmă, proiectul care propunea alocarea a 5% din bugetul general al Comunei Șag, aproximativ 300.000 de lei, a fost introdus pe ordinea de zi, însă a fost respins de aceeași majoritate PSD.
La Sânandrei consilierii locali USR, Herța Marius Andrei și Rodica Gurtler, au inițiat o hotărâre de consiliu local prin care propun alocarea a 600.000 de lei pentru bugetul participativ aferent anului 2022. Proiectul nu a primit aprobarea Consiliului Local pentru a fi introdus în bugetul anului 2022, ci doar pentru anul 2023 cu un buget de doar 50.000 de lei.
La Săcălaz consilierul local USR, Constantin Cătălin Sfarghiu împreună cu restul colegilor săi au elaborat proiectul de bugetare participativă care urmează să fie depus și supus dezbaterii publice.
(1385)
Citiți principiile noastre de moderare aici!