Grupul „Ceva De Spus”, al cărui scop este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, se alătură echipei Habitat for Humanity și Pro Act Suport pentru a ajuta la construirea Casei Mihail, la Mihăilești, în apropiere de București. În această casă vor trăi 6 persoane cu dizabilități intelectuale care acum locuiesc în centre rezidenţiale.
”Am trăit 23 de ani în instituții rezidențiale unde condițiile de viață sunt inumane. Știu prin ce trec persoanele cu dizabilități de acolo. Sedările, bătăile, abuzurile, pedepsele, sunt la ordinea zilei. Nu se poate ieși fără bilet de voie sau deloc. Mâncarea este proastă și puțină. Persoanele bolnave nu sunt tratate, chiar acum două săptămâni a murit o cunoștință de-a mea la instituția din Dumbrăveni. Știu cât de mult înseamnă să trăiești în comunitate. Vreau să dau și eu o mână de ajutor la construcția casei, la scoaterea persoanelor din aceste instituții, deoarece statului român nu îi pasă de acești oameni”, susține Elisabeta Moldovan, copreședintele Asociației „Ceva de Spus”.
”Scopul acestui proiect este de a dezvolta un model de incluziune şi valorizare socială cu o contribuţie importantă în dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilități intelectuale. Promovându-se o altă abordare a dizabilităţii, prin prisma principiilor normalizării şi a potenţialului de transformare al oamenilor care vor locui în Casa Mihail, acest proiect se dovedește a fi unul unic, având un impact asupra unei întregi comunități. Trecându-se astfel de la stadiul în care persoanele sunt total dependente şi lipsite de orice interes pentru propria viaţă, la persoane preocupate de propria viaţă, de a învăţa lucruri noi, de a-şi găsi o slujba, de a comunica, de a avea relaţii şi de ce nu de a avea propria familie într-o bună zi”, explică Habitat for Humanity, organizație internațională care construiește cu voluntari case pentru persoane în nevoi sociale.
Printre timișorenii care au pornit în această dimineață spre Mihăilești se află și Raluca Popescu, absolventă a Universității de Vest și copreședintă a CDS, care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant. Pentru ea, Asociația „Ceva de Spus” a solicitat CFR un vagon dotat cu o rampă de acces. ”Deși am cerut vagon accesibil, nu am primit nici măcar suport fizic la urcarea în vagon. Ceea ce am primit este batjocură, ignoranță și ridicat din umeri. Poate că noul ministru al Transporturilor va face din CFR o companie care respectă legile românești și internaționale și, mai ales, persoanele cu dizabilități”, declară, Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport a grupului CDS.
”M-am alăturat grupului de constructori pentru că vreau să văd tinerii cu dizabilități intelectuale fericiți, trăind liberi în comunitate, fără constrângeri, abuzuri. Fiecare om are dreptul să trăiască în comunitate și să se bucure de o viață deplină în toate sensurile. În 2010 România a ratificat Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, iar Art. 19 recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi. Touși, în România Pro Act Suport este singura organizație care scoate persoane cu dizabilități din instituții și le oferă servicii de suport în comunitate. Poate se întreabă lumea ce pot face eu din scaunul rulant, dar Eli o să mă ajute să dau cu trafaletul, vreau să-mi las și eu amprenta pe Casa Mihail, să ajut nu doar moral dar și fizic.”, susține Raluca Popescu, copreședinte „CevaDeSpus”.
Tibi Novakovits, magazioner principal la o firmă de construcții, având o dizabilitate fizică, a ales ca în concediu să lucreze pentru un scop altruist, decât să se distreze la mare. ”Și eu la rândul meu am beneficiat de sprijin și vreau să întorc acest sprijin către cei care au nevoie”, explică Tibi, membru fondator al asociației Ceva de Spus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!