În urma verificărilor făcute la sfârşitul lunii trecute la Gara de Nord, poliţiştii locali au constatat că geamurile nu au fost spălate de foarte multă vreme, că se impun lucrări de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, că este nevoie de reparaţii la clădirea gării şi că de-a lungul liniilor de cale ferată stau gunoaie împrăştiate, cum se curăţă vagoanele de tren.
Drept urmare, responsabilii de la CFR au fost somaţi la treacă la igienizări şi lucrări de reparaţii.
„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA București – Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreținere și Reparații CF Timișoara a primit somație cu termen de soluționare, conform HCL 371/2007 modificată, pentru a trece la întreținerea în stare corespunzătoare a clădirii, efectuarea de reparații, amenajări etc., asigurarea reparării şi spălării geamurilor, înlocuirea celor sparte, întreținere fațadă și asigurarea igienei în clădirile și incintele în care își desfășoară activitatea prin curățare, deratizare, dezinsecție și dezinfecție. S-a mai constatat că sub pasajul de acces spre zona peroanelor era curat, însă persistă un miros greu şi înţepător, iar geamurile clădirii Gării de Nord sunt acoperite cu o peliculă de mâzgă foarte densă, ceea ce denotă că nu au fost spălate de foarte mult timp. De-a lungul căilor ferate s-au constatat cantităţi semnificative de deşeuri urbane împrăştiate, rezultate din curăţarea vagoanelor de călători”, concluzionau reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara după controale.
Oficialii instituţiei anunţau că vor face din nou verificări la gară în data de 13 martie, deci după vreo două săptămâni de la controale, pentru a stabili în ce măsură s-au rezolvat problemele în urma somaţiilor. Cum se prezentau lucrurile în gară în ziua respectivă? Am putut sesiza că se măturau de zor peroanele, că s-au spălat câteva geamuri – nu toate şi nu foarte bine -, că s-au făcut unele igienizări şi s-a turnat beton pe ici pe colo, în zona treptelor de la intrare, în părţile laterale, sau în jurul unor capace de canal.
Între timp, am aflat că cei de la CFR au obţinut o păsuire de la primărie. Reprezentanţii Poliţiei Locale spun că termenul până la care trebuie rezolvate problemele din gară este acum 28 martie.
„Am văzut că s-au mobilizat cei de la CFR, au depus foarte mari eforturi să facă curat, să repare, chiar dacă nu dispun de fonduri suficiente. Am apreciat asta și atunci am agreat să prelungim termenul la care să luăm decizia dacă îi amendăm sau nu. Cât au propus ei, atât am aprobat”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul a mărturisit apoi că nu a văzut el personal mobilizarea. După ce a văzut câteva fotografii care reflectau această mobilizare a concluzionat că se putea mai mult în două săptămâni, dar că, oricum, nu putea impune o reparaţie capitală a gării.
„Eu nu am mai fost personal acolo, dar a fost Poliția Locală și așa am fost informat, că se lucrează în fiecare zi, s-a făcut curat… Mă așteptam să fi progresat mai mult, că au trecut două săptămâni. O să merg și personal să văd cum stau lucrurile, dar eu așa am fost informat, că se lucrează…. S-au impus inclusiv reparații la clădire, mai ales sala de așteptare (n.r. – se referă de fapt la sala în care se află casele de bilete), care arăta groaznic, cu pereții cojiți… Trebuie să facă o igienizare, o intervenție de urgență, că nu le-am putut pretinde să facă o reparație capitală. Aceasta se impune acolo, fără îndoială, dar costă mult și sunt acele complicații pe care le cunoaștem. Dar o intervenție din aceasta mai sumară poate fi făcută și nici nu poate costa sume chiar uriașe”, a concluzionat Robu.
Rămâne de văzut cum se va prezenta situaţia la sfârşitul lunii.
Articole pe aceeași temă:
Primarul Timisoarei, in control cu Politia la Gara de Nord. Daca nu investitii, macar curatenie!
Somatii pentru CFR: Politia Locala a constatat ca Gara de Nord a Timisoarei este infecta!
Citiți principiile noastre de moderare aici!