Vineri seară, copilului în vârstă de 11 ani i-au apărut nişte bubiţe mici şi dese pe picioare. Cum medicul de familie nu avea program, l-au sunat şi l-au rugat să le dea un sfat. Medicul a zis că e posibil să fie o alergie şi să-i dea un anumit medicament. Sâmbătă dimineaţă nu era nicio îmbunătăţire, din contră, i-au apărut bubiţe şi pe piept, un medic pediatru vecin în bloc le-a spus să continue tratamentul. Duminică… nici o schimbare în bine, mai multe bubiţe pe burtică şi piept.
„Soţia s-a panicat şi am hotărât în sfârşit (eu nu sunt de acord să mergem la urgenţe) să mergem la Urgenţe! Ajungem la Spitalul de urgenţe pentru copii «Louis Ţurcanu» pe la ora 10:35, la ora 11:10 i se fac analize de sânge şi i se pune o flexulă (pentru orice eventualitate). După interpretarea analizelor ni se spune că nu ştiu ce are, că analizele sunt bune, dar că ar putea fi contagios şi să mergem pentru diagnostic la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş». Ajungem la «Victor Babeş» pe la 11:50, nici un medic cu experienţă, doar rezidenţi. Îl examinează, pun întrebările de rutină: are febră, îl doare burta, îl mănâncă bubiţele, etc. La final spun că dacă nu are febră şi nu îl mănâncă bubiţele nu e contagios şi nu ştiu ce are, să mergem la spitalul de urgenţe pentru dermato! După vociferări şi scandal de o parte şi de alta, ne resemnăm şi mergem către spitalul de urgenţe dermatologice de pe strada Daliei”, scrie Cătălin Andronic în scrisoarea trimisă către redacție.
Călătoria tatălui cu cel mic pentru a afla un diagnostic nu se termină aici însă, din păcate… e de abia începutul…
„Ajungem la urgenţe dermatologie pe la 12:30, stupoare! Niciun medic în spitalul de urgenţe! Doar o asistentă şi portarul! Ni se spune că nu au cu ce să ne ajute şi că trebuie să mergem la Spitalul Municipal (Clinicile Noi) că acolo se tratează astfel de probleme. Cu nervii la pământ şi după un alt scandal cu un portar care nu avea nicio vină săracul, mergem către Clinicile Noi. Ajungem la Spitalul Municipal pe la 13:10, soţia merge cu copilul să întrebe unde trebuie să aştepte sau ce trebuie să facă. Răspunsul este stupefiant: «Nu aveţi voie cu copilul la Urgenţe!» Îi explică soţia mea doamnei doctor că de fapt copilul este urgenţă şi că am fost trimis de la «Urgenţe dermatologice»! I se închide uşa în nas, spunându-i-se că aici nu se tratează copii şi să mergem înapoi la «Louis Ţurcanu». În jur de ora 14:00 ajungem înapoi de unde am plecat cu aceeaşi problemă şi cu mulți nervi, frustrări, dezamăgiri, reproşuri din partea soţiei că eu sunt de vină că nu vreau să emigrăm, etc. Aşteptăm la rând, suntem iar primiţi, expunem turul oraşului făcut, ne răspund că «asta este» şi să aşteptăm până luni, 06.03.2017, să îl vadă un medic specialist că ei sunt depăşiţi”, ne scrie tatăl.
Luni, la ora 14:00, tatăl se prezintă la medicul specialist dermatolog, și-a luat o zi de concediu.
„Ajuns acolo rămân perplex! Nu am trimitere de la medicul de familie! Îi explic doamnei asistente că am trimitere de la urgenţe! Într-un final acceptă să fim consultaţi. Intrăm, examinează copilul, aceleaşi întrebări, din păcate acelaşi răspuns: nu se ştie ce are! Ni se da un bilet de trimitere pentru analize de sânge, urină, scaun, exudat, etc. Întreb dacă sunt gratuite şi unde trebuie să merg să le facem. Răspuns uluitor! Nu sunt gratuite că nu aveţi bilet de trimitere de la medicul de familie, ci de la urgenţe. Le faceţi unde vreţi, pe bani! Dacă vreţi gratuit aveţi două posibilităţi: 1. internăm copilul, 2. mâine mergeţi, luaţi trimitere de la medicul de familie, veniţi la noi, facem trimitere la analize gratuite! Am încetat să mai spun ceva, să mă resemnez pe moment şi să plec bucuros că în România nu este legalizat încă portul de armă! La cabinetul alăturat, la ORL aşteptau cel puţin 18-20 de copii şi până la ora 15:00 intraseră doar 2, programul începând la 14:00”, spune tatăl.
Marți a luat-o de la capăt, trimiteri, medicul de familie, dermatologie, planificare analize şi dacă nu sunt fonduri, plătite!
„Sper ca fiului meu să-i fie mai bine şi să îi treacă de la sine problemele, altă şansă nu văd. Apropo, săracul crede că e unicat şi special că atâţia medici nu i-au spus ce are! Ăsta e sistemul pentru care plătesc sute de Ron pe lună. Mulţi mă condamnă că nu vreau să plec din ţară (mai ales soţia şi copiii)! Ce argumente să le mai aduc când ne confruntăm cu astfel de lucruri? Dacă era o urgenţă mult mai gravă? O alergie la un medicament, insectă sau mai ştiu eu ce? Pot muri oameni din nepăsare şi s-a văzut că au murit oameni din nepăsare!”, ne scrie tatăl copilului.
Tatăl copilului spune că nu a găsit pe nimeni de gardă, la Dermatologie, deși managerul spitalului spune că acolo există linie de gardă continuă.
„La Dermatologie este linie de gardă organizată acolo, avem listă, este afișată pe site, este gardă continuă. Vom verifica ce s-a întâmplat în acel moment”, a spus Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!