Există câteva modele de chioşcuri urbane agreate, pentru uz comercial general (alimentaţie publică şi altele) şi pentru comerţ cu flori, propuse de Instituţia Arhitectului-Şef şi aprobate de aleşi.
Totodată, au fost aprobate şi câteva zeci de amplasamente unde pot funcţiona astfel de chioşcuri şi rulote pentru comerţul stradal. De exemplu, astfel de activităţi comerciale vor fi permise pe străzile Proclamaţia de la Timişoara, Gheorghe Lazăr, Coriolan Brediceanu – Piaţa 700, Aleea Studenţilor, Stan Vidrighin, Calea Buziaşului, Mareşal Constantin Prezan colţ cu Versului, Polonă, Ion Barac, General Ion Dragalina colţ cu Republicii, Arieş, colţ cu Liviu Rebreanu, Mureş colţ cu Calea Şagului şi altele.
Amplasamentele pentru vânzarea de floricele de porumb pe domeniul public au iscat diverse discuţii în plenul Consiliului Local Timişoara.
Consilierul Valentin Molodovan a întrebat, în numele unor vânzători de pop-corn, de ce nu se pot menţine vechile amplasamente, de ce se propun alte locaţii, pentru că oamenii ar dori să le păstreze pe cele vechi, unde este vadul format şi îşi desfăşoară activitatea de ani.
„S-a renunţat la unele amplasamente pentru că erau improprii pentru zona centrală de exemplu, unele nu dau bine pentru imaginea oraşului, să avem o tonetă cu pop-corn lângă filarmonică şi catedrală”, a explicat arhitectul-şef al oraşului, Ciprian Cădariu. „Există pop-corn peste tot în lume şi nu cred că aceasta este marea problemă a comerţului stradal”, a replicat viceprimarul Adrian Orza.
Consilierul Adrian Pau a propus suplimentarea amplasamentelor pentru vânzarea de pop-corn cu şapte locaţii, mai exact menţinerea celor care există în prezent, iar amendamentul său a fost aprobat.
Un alt consilier, Ovidiu Ciuhandu, a propus extinderea comerţului cu cărţi cu încă un amplasament faţă de lista propusă iniţial de executiv, fiind interesat de menţinerea punctului din Piaţa Libertăţii.
„Fiind vorba de Piaţa Libertăţii, care va intra în reabilitare printr-un proiect cu finanţare europeană, am considerat că nu este oportun să scoatem la licitaţie locaţia respectivă”, a explicat Cădariu. Cu toate acestea, amendamentul propus de Ciuhandu a fost aprobat. Astfel, în 17 locuri din Timişoara va fi permis comerţul stradal cu pop-corn, pe cinci amplasamente se vor putea vinde cărţi, vor fi 20 de locaţii pentru flori, patru amplasamente pentru îngheţată şi încă patru pentru legume-fructe.
Amplasamentele urmează să fie scoase la licitaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!