Aproape 200 de chiriași ai primăriei din blocurile ANL B8-B12 organizează, joi, un protest în stradă, pe Ioachim Miloia, chiar în fața imobilelor în care locuiesc.
Oamenii sunt deciși să dea primăria în judecată, pentru că le-a mărit chiriile ilegal, spun ei.
Unul dintre chiriași a intentat deja acțiune în contencios administrativ, împotriva Municipiului Timișoara, prin primar, și cere municipalității să scadă chiria și să anuleze fișele de calcul pentru chiria majorată, precum și restituirea diferenței dintre chiria majorată și chiria stabilită inițial prin contract pentru ultimii cinci ani de la încheiere, retroactiv. Prima înfățișare în acest proces este în 18 martie, la Tribunalul Timiș.
„Pregătim o acțiune colectivă în instanță, prin care contestăm faptul că primăria a impus chirii majorate pentru chiriașii care au depășit vârsta de 35 de ani, deși au optat în scris să beneficieze de dreptul legal de a achiziționa apartamentele în care stau. De șase ani primăria tărăgănează aplicarea Legii ANL, pentru că încasează sume importante de bani din chirii. Vom contesta și modul în care au stabilit valoarea chiriilor majorate, printre cele mai mari din țară, doar în baza unor fișe de calcul și fără o hotărâre de consiliu local. Nu ne-au fost încheiate acte adiționale de modificare a chiriei, ci doar ne-au fost impuse niște sume trecute într-o fișă de calcul, fără nicio valoare de impunere fiscală”, a declarat, pentru Tion.ro, unul dintre chiriașii din blocurile ANL neintabulate de primărie.
Primarul Nicolae Robu susține că nu are ce să le facă timișorenilor nemulțumiți și că ar mai fi nevoie de cel puțin două luni pentru finalizarea procedurilor, ca cele cinci blocuri să fie aduse în legalitate.
„Probabil că mai trebuie vreo două luni până se termină toate acțiunile birocratice necesare pentru a se ajunge la intabulare încât să poată fi vândute. Ei pot să dea primăria în judecată, ce pot face, ce pot eu să le fac? Dacă aș putea, evident că aș face să le poată cumpăra de mâine, dar nu pot. Nu a fost contract cu firmă de evaluare, nu s-a putut finaliza, cred că era contract când s-au făcut măsurătorile la ei, dar nu mai erau bani. A fost o încurcătură, nu există un raport de evaluare finalizat care să poată fi folosit. Nici într-un caz nu este vorba despre reaua voință a cuiva din primărie, ci, din păcate, ne confruntăm cu birocrația care ne introduce acești timpi. Dacă am fi reușit să avem o continuitate în asigurarea de servicii de evaluare nu s-ar fi ajuns aici. Cum o perioadă lungă de timp nu am avut astfel de servicii, nu am avut cu cine să facem evaluarea. Eu am dat dispoziții să se facă punctual un contract pentru a se rezolva această problemă, dar mi s-a răspuns că e ilegal. Eu nu pot obliga pe nimeni să facă lucruri ilegale. După părerea mea, nu era ilegal. Am vrut să se facă punctual, într-o situație de forță majoră. Nu e corect să se facă aștepte atâta timp până să se finalizeze o licitație”, a explicat Robu pentru Tion.ro.
Mai mult decât atât, edilul-șef spune că el a fost cel care a deblocat situația existentă de pe vremea fostului primar.
„La Primăria Timișoara a fost din vremea domnului Ciuhandu, când construcția s-a făcut cu autorizație pe un singur bloc și, pe motiv că toate celelalte sunt identice, s-a trecut la construcție pe acea bază. Nu a fost corect, dar în atâția ani ar fi trebuit să se rezolve. Eu am deblocat situația, pentru că în 2013, cred, am adus aici toată conducerea ANL, cu juriști cu tot, și m-am lămurit că, de fapt, aveau dreptate cei de la ANL București, și nu aparatul primăriei, care susținea că în culpă sunt cei de la București. Și atunci, am dat drumul operațiunilor care trebuiau făcute pentru a putea vinde locuințele. Din păcate, s-a putut face numai pentru un bloc, rămânând fără contract. Suntem în situația în care suntem”, a conchis Robu.
Povestea blocurilor neintabulate a ieșit la iveală acum câțiva ani. Practic, blocurile B8-B12, cinci la număr, au fost date în folosință pe vremea fostei administrații, în anul 2009, deși nu aveau autorizație de construire și nu au fost intabulate.
Viceprimarul Traian Stoia a început discuțiile cu reprezentanții Agenției Naționale de Locuințe încă din 2013, dar până acum nu s-a rezolvat nimic. Au apărut noi probleme în momentul în care s-a aflat că municipalitatea nu are contract cu o firmă de evaluare. Robu spune că abia acum vor ajunge la final procedurile.
De mai bine de doi ani, cei care locuiesc în blocurile în cauză plătesc chirii uriașe, mai ales că unii dintre ei au împlinit 35 de ani. N-au putut să-și cumpere apartamentele și încă nu o pot face, până când primăria nu intră în legalitate.
Articole pe aceeași temă:
Protest altfel la Timisoara: chiriasii din blocurile ANL se cred alungati din tara lor
Primaria Timisoara a inceput demersurile pentru a intra in legalitate cu blocurile ANL
Citiți principiile noastre de moderare aici!