Conform legislației naționale, respectiv Legii locuinței 114/1996, funcționarii publici, angajații unor instituții sau agenți economici pot primi locuințe de serviciu, acordate în condițiile contractului de muncă.
Aceste locuințe de serviciu fac parte din patrimoniul instituțiilor publice centrale sau locale, care le administrează în interes propriu, prin închirierea acestora propriilor salariați. Condițiile de administrare și de închiriere sunt stabilite de către conducerile instituțiilor care le dețin, potrivit prevederilor legale.
Deși acest drept, de a beneficia de o locuință de serviciu, în calitate de angajat al unei instituții, este absolut normal, singura problemă ar fi prețul extraordinar de mic cerut la nivelul întregii țări pentru închirierea acestor locuințe, ceea ce subliniază nenumăratele beneficii pe care le au funcționarii publici.
De exemplu, opt angajați ai Consiliului Județean Timiș beneficiază de locuințe de serviciu, aflate într-un bloc din apropierea Spitalului Județean. Locuințele se află în proprietatea instituției, iar chiriile sunt cuprinse între 58 și 120 de lei pe lună.
Potrivit reprezentanților CJT, care au răspuns unei solicitări formulate de Tion în baza Legii 544/2001, patru consilieri/inspectori superiori, un consilier principal, doi inspectori de specialitate și un șofer au o astfel de locuință de serviciu.
Salariile de încadrare (brute) ale acestor angajați variază destul de mult. În cazul șoferului, vorbim de un salariu brut de 5.784 de lei – circa 3.300 de lei net – căruia i se adaugă o indemnizație de hrană de aproape 350 de lei pe lună.
Consilierii, în funcție de gradație, iau în mână undeva pe la 6.500 de lei pe lună, la care din nou se adaugă indemnizația de hrană, în valoare de 4.160 de lei pe an.
Un inspector de specialitate, tot în funcție de treapta profesională, câștigă între 6.880 și 11.920 de lei pe lună (brut), plus indemnizația de hrană. Mai multe detalii despre salariile acestora, AICI.
Locuințele de serviciu pe care aceștia le-au primit în baza unui punctaj constau în apartamente cu o cameră, respectiv cu două, cu suprafețe cuprinse între 25 mp și 50 mp.
„Locuințele de serviciu sunt apartamente cu o cameră (cu suprafaţa de 25,33 mp), respectiv cu două camere (cu suprafețe de 44,83 mp, 49,27 mp şi 50,69 mp). Valoarea chiriei lunare, stabilită pentru anului 2023, este între 57,59 lei şi 60,63 lei pentru apartamentele cu o cameră, respectiv între 105,82 lei şi 119,67 lei pentru apartamentele cu două camere”, ne-au informat reprezentanții administrației județene.
Punctajul obținut de beneficiarii locuințelor de serviciu a fost stabilit conform procedurii aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Timiș cu nr. 1/25.01.2016. Acesta variază între 124 și 173 de puncte pentru apartamentele cu o cameră, respectiv între 194 și 256 de puncte pentru apartamentele cu două camere. Hotărârea a fost adoptată în anul 2016, pe vremea când președintele Consiliului Județean Timiș era Titu Bojin.
Trimite articolul
XDoar că punctajele au fost obținute în anul 2016,iar salariile era undeva până la 2000 de lei net.
-
Scuze, ,, salariile erau”
-
trompetă!
-
Verificati apartamentele sa vedeti ca toate sunt subinchiriate!
-
Si Nica habar nu are, el nu a auzit de asa ceva, nici nu s-a gandit ca cineva poate face asa ceva…bla, bla. Vezi scuzele lu alt penelist, pleata mov..
Sperãm la mai ‘multe dezvãluirii’ a mecanismelor prin care functionari’ anumitzi …iau sacu’ de cash lunar 🙂