Medicii timişoreni au folosit pentru prima dată în ţară o metodă nouă de corectare a deformaţiilor osului sternal, fără a lăsa prea multe cicatrici, şi fără să fie ajutaţi de colegii specialişti din SUA. Astfel de operaţii au mai fost realizate doar în Bucureşti şi cu ajutorul medicilor americani, care au şi inventat metoda.
Medicii timişoreni au studiat singuri cum se face, au făcut rost de aparatură de la UMF şi de la o firmă privată si au trecut la treabă. Noua metodă presupune introducerea unei lame în cavitatea toracică pentru a corecta deformarea, fără ca tăietura să fie de zeci de centimetri, cum se procedează la operaţiile clasice. Sunt făcute doar două incizii mici.
Primul pacient care a fost operat prin această metodă nouă este un băiat de 15 ani, care tocmai a promovat Testele Naţionale. Acesta suferea de o înfundare a sternului şi în ultima perioadă a ajuns să aibă probleme serioase, pentru că asupra inimii şi a plămânilor era exercitată o presiune mult prea mare.
„Problema aceasta este mult mai frecventă la băieţi, sunt complexaţi, unii nu merg nici la ştrand, pot avea probleme mari de sănătate. Malformaţia e mai vizibilă de la 12 ani, atunci sunt indicate intervenţiile pentru că se pot corecta foarte frumos. Anual, operăm 20-25 de cazuri prin vechea metodă. Acum, cred că numărul se va dubla”, ne-a spus prof. dr. Alexandru Nicodin, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Municipal, medicul care a realizat operaţia. Medicii spun că intervenţia a fost dificilă, dar că este mult mai benefică pentru pacient, pentru că durează mai puţin, timpul de refacere este mult mai scurt, iar cicatricile sunt puţin vizibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!