Între 28 şi 31 august 2013, Marian Gaşpar a vizitat „Rebro”, cel mai mare Spital Universitar din Zagreb, Croația, la invitația Prof. Dr. Bojan Biocina- şeful Departamentului de Chirurgie și Transplant Cardiac. Scopul deplasării a fost stabilirea unui Program de Colaborare între Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și cel din Zagreb.
„Am ales să vizitez Clinica din Zagreb, fiind prieten vechi cu Prof . Dr. Biocina (a vizitat Timișoara în 2007, 2011), cunoscând tradiția de peste 25 de ani (primul transplant cardiac în Croația a fost efectuat în 1988) și rezultatele deosebite pe care le are Spitalul Universitar Rebro”, a declarat Gaşpar.
În anul 2012, Croația a fost pe primul loc în lume privind numărul de proceduri, transplant de organe pe milionul de locuitori, înaintea Norvegiei, Statelor Unite, Germaniei sau Spaniei. Au fost efectuate un număr de 400 de transplanturi: 44 de cord, 231 de rinichi, 128 de ficat, 8 de pancreas.
„Aceste rezultate sunt datorate unor echipe bine antrenate și coordonate de cardiologi: Prof. Dr. Davor Milic, Dr. Maya Cisek, care pregatesc pacienții pe lista de așteptare și îi urmăresc post transplant, a coordonatorului de transplant, recunoscută în toată Europa prin devotament și profesionalism, Dr. Anestezist Jasna Brezak, echipa chirurgicală condusă de Prof Biocina și a Ministerului Sănătății care asigură cadrul legislativ și financiar”, a mai spus medicul timişorean.
„Rezulatul acestei vizite sper să fie colaborarea pe termen lung între clinicile noastre universitare, în problema transplantului cardiac, să începem prin a trimite medici cardiologi, anesteziști și anatomopatologi care să fie instruiți specific la Zagreb și să continuăm prin programe comune. În luna septembrie va pleca un medic cardiolog la Viena, în clinica condusă de Prof. Dr. Gunther Laufer, colaborator vechi al clinicii noastre, din 1997, pe probleme specifice de selectare a pacienților pentru transplantul cardiac și medicație imunosupresiva post transplant, urmând ca apoi să meargă și la Zagreb, în luna octombrie”, a mai spus managerul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Timişoara.
Speranţe pentru viitor
În cadrul Institutului timişorean, programul de transplant cardiac a fost organizat din 1997, rezultatul fiind, prima recoltare de cord la Timișoara, în ianuarie 2000 (cordul a fost transplantat la Târgu Mureș de către Prof. Dr. Radu Deac), iar în luna mai a fost efectuat primul și singurul transplant de cord la un tânăr de 16 ani, în Timișoara. Programul a fost întrerupt din motive de finanțare.
„Actual dorim să reluăm activitatea de transplant cardiac la asigurările Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, că banii există, un fond separat pentru Programul de Transplant, dar nu au fost folosit în ultimii 2 ani de cele două centre acreditate, cel de la Târgu Mureș și Spitalul Floreasca București. Motivul care ne dă cele mai întemeiate speranțe, este cel al creșterii numărului și calității managementului donorilor în Spitalul Județean- Timișoara, organizat de Prof. Dr. Dorel Săndesc, recunoscut ca un centru foarte eficient, cu peste 20 de recoltări de organe pe an. La fel, programul de transplant renal, în Clinica de Urologie, condusă de Prof. Viorel Bucuraş, poate fi reluat în Timişoara. Aşteptăm comisia de acreditare din partea Ministerului, cu speranţa că dorinţa şi eforturile noastre vor fi apreciate şi sprijinite oficial şi o să putem face în curând transplant cardiac la Timişoara”, a încheiat Marian Gaşpar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!