Parteneriatul dintre Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Rotary Club Timișoara, denumit „Speranța trăiește în inimile copiilor”, prevede susținerea financiară a deplasării medicilor în străinătate la stagii de pregătire în diferite țări. Această colaborare se dorește a fi una pe termen lung. În prezent, institutul are oricum un parteneriat cu Ministerul Sănătății prin care medicii se pregătesc la Policlinica San Donato dn Milano.
„Acest parteneriat cu clubul Rotary Timișoara este un parteneriat deosebit de important pentru noi, pentru că se adresează dezvoltării resursei umane. Cei care facem administrație în sistemul medical și care practicăm această meserie știm foarte bine că latura resursei umane este cea mai dificilă din toate punctele de vedere. Dacă, din punct de vedere al unui manager, reușești să îndeplinești toate cerințele materiale și reușești să creezi un spital cu aparatură și dotări în standardele europene actuale, resursa umană rămâne însă cea mai dificil de dezvoltate. Este un sector oarecum virgin în România, De aceea, orice formare suplimentară este binevenită și ne asigură o calitate și o cantitate mai bună, comparativ cu astăzi”, a declarat Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.
Pentru a marca momentul, managerul institutului și președintele Rotary Club Timișoara, Daniel Marcu, au semnat și un parteneriat simbolic. Astfel, clubul timișorean se va folosi de parteneriatele cu alte cluburi din familia Rotary – din Germania, Austria, Italia și Israel – pentru a facilita deplasările și stagiile de pregătire ale medicilor.
„Clubul Rotary Timișoara a luat decizia de a susține acest proiect pentru că credem foarte mult în utilitatea acestui proiect și ne dorim să susținem institutul de boli cardiovasculare și secția de chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul institutului să devină un centru în care se pot efectua asemenea operații în regim permanent. Este un deziderat foarte important al clubului Rotary Timișoara. Este un proiect pe următorii 5 – 7 ani. Este, bineînțeles, un proiect de suflet, noi credem foarte mult în reușita acestui eveniment. Noi vom susține mai mult pe partea logistică astfel încât echipele de medici stabilite de Institutul de Boli Cardiovasculare să poată să efectueze aceste stagii de pregătire în străinătate. Ajutorul constă în susținerea logistică a tot ce înseamnă deplasarea echipelor de medici. Încercăm să le asigurăm accesul inclusiv la conferințe, inclusiv la stagii de pregătire. Parteneriatele între spitale se realizează la nivel instituțional, nu țin de noi”, a declarat și Daniel Marcu.
foto: Tion
Primul eveniment al Rotary Club Timișoara la care se vor strânge fonduri este premiera operei „Grüsst mein Banat!” („Salută Banatul meu!”), realizată exclusiv autohton, care pune în prim-plan Banatul și, în mod special, șvabii de aici.
Peste 70 de operații de anul trecut încoace
Institutul de Boli Cardiovasculare a înființat Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică anul trecut, în aprilie, iar de atunci, aici au fost realizate între 70 și 80 de operații pe copii cu malformații congenitale, nefiind înregistrat vreun deces până acum. Astfel de operații se efectuează în doar trei spitale din România. Vorbim de puțin peste 200 de astfel de operații realizate anual la Timișoara, Târgu Mureș și București.
Tocmai de aceea, a spus managerul institutului, este nevoie de pregătire continuă. De exemplu, în cadrul parteneriatului cu Rotary Timișoara, vor fi trimiși la pregătire în străinătate nu doar cei doi chirurgi pediatri din cadrul compartimentului, ci și medii cardiologi, anesteziștii sau personalul sanitar mediu. Problema resursei umane, însă, rămâne destul de mare, în România fiind foarte puțini medici specializați în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această specializare este destul de evitată de studenți. Totuși, institutul va lansa în curând un concurs pentru două posturi cu jumătate de normă pentru medici cardiaci pediatri.
Per total, Institutul de Boli Cardiovasculare are aproximativ 10.000 de pacienți internați în fiecare an, la care se adaugă cam tot atâția care ajung în unitatea sanitară fără a mai fi internați ulterior. Acesta, și din prisma specializării, este „tot timpul supra-aglomerat”, spune managerul. În același timp, însă, se observă și o creștere a frecvenței afecțiunilor cardiace printre pacienți.
„În general, dacă în urmă cu 15-20 de ani aveam majoritatea pacienților pacienți în vârstă, acum vârsta devine tot mai mic. De vină este societatea în care trăim, vremurile pe care le trăim, competiția, stresul, toate acestea la un loc, factorii de risc, alimentația incorectă, nerațională, lipsa de mișcare”, a explicat Constantin Luca.
Cu toate că este direct în subordinea Ministerului Sănătății și nu poate primi finanțări de la autoritățile locale, managerul mai spune că institutul o duce destul de bine: funcționează la capacitate maximă, nu sunt datorii și nu există lipsuri în privința dotărilor. Oricum, există și câteva proiecte de investiții încheiate recent sau încă în desfășurare, cum ar fi achiziționarea unui angiograf printr-o finanțare a Ministerului Sănătății, creșterea capacității de răspuns la incendii, un proiect de prevenire a infecțiilor nosocomiale, dotarea cu un nou RMN cardiac sau un proiect de digitalizare.
Trimite articolul
XIi sustineti financiar, cand majoritatea dintre ei au cabinetele lor private?
Saracii de ei…
“De vină este societatea în care trăim, vremurile pe care le trăim, competiția, stresul, toate acestea la un loc, factorii de risc, alimentația incorectă, nerațională, lipsa de mișcare”
ăăă… inseamna ca e un sistem bun, ma gandesc, zic sa nu cumva sa-l schimbam! si nu cumva sa nu avem incredere in “autoritati”, doara ne vor binele, nici nu dorm noaptea de grija noastra!
#🤪
Poate ii invata si sa nu mai ia spaga si empatia fata de pacient.
-
ai dat spaga? pai nu e ilegal? oare spagarii care au emigrat, mai iau si in vest mita? nu??!? cum de?
#🤪