Numărul persoanelor afectate de diabet crește tot mai mult în ultimii ani, atât la nivel național, dar și în Timiș. Lipsa de educație, de informații în general, duce la ignorarea simptomelor care anunță prezența diabetului, iar din acest motiv nu are loc prevenția bolii. Din păcate, boala afectează tot mai mult pacientul, iar costurile legate de tratament, dar mai ales riscurile atașate sunt enorme.
„Trag un semnal de alarmă asupra uneia dintre cele mai răspândite boli. Mă îngrijorează frecvența acestei boli la nivel național, sunt peste două milioane.din datele deținute de Direcția de Sănătate Publică, sunt 30.000 de persoane în Timiș, în jur de 4 – 5% din populație. În ceea ce privește diabetul prevenția e esențială. La apariția bolii, 90% dintre factori sunt cei de risc comportamental, legați de modul de viață”, a declarat Eva Andreas, prefectul de Timiș.
Romulus Timar, specialist timișorean în domeniul diabetului, avertizează că în România, la fiecare pacient care ia tratament pentru această boală mai există unul care nu știe că suferă din cauza diabetului. El insistă că cel mai important pentru prevenirea apariției diabetului este regimul de viață,care trebuie să fie unul sănătos, dar și cel alimentar.
„Sunt 420 de milioane de bolnavi la nivel mondial, în România aproximativ 11% din persoane sunt afectate de diabet. În prezent sunt 900.000 de pacienți care iau tratament, dar la fiecare pacient cu tratament mai este unul care nu știe că este bolnav. 8,8% din populația din zona de vest este afectată, aceasta face ca regiunea să fie cea cu cel mai mic grad de afectare. Eu consider că aceasta pentru că aici regimul alimentar este mai sănătos. Real, numărul de bolnavi de diabet este mai mare, mulți nu știu că suferă, fie știu, dar neglijează prezența bolii. Cu aceiași bani faci tratament la 10 pers care suferă deja de diabet sau poți să faci prevenție pentru 100 de persoane cu risc. Pentru a evita apariția diabetului important e un stil de viață sănătos, un regim alimentar echilibrat, alimentația cu ceea ce trebuie, când trebuie și în cantitățile corespunzătoare. Extrem de importantă este depistarea precoce. Odată depistat riscul se poate produce o modificare a stilului de viață din timp, pentru a preveni agravarea bolii”, a declarat Romulus Timar.
În țările dezvoltate, principala cauză a problemelor legate de orbire, de amputare a membrelor, dar și de stadiu final de boală de rinichi este exact diabetul. Spre deosebire de alte regiuni, Timișul este în situația fericită de a deține medici de specialitate, un departament specializat în cadrul Spitalului Județean Timișoara, unitate medicală unde funcționează și un Centru Clinic în domeniul diabetului. Directorul Spitalului Județean, Marius Craina, având specializare în domeniul obstetricii și ginecologiei, avertizează și asupra riscurilor legate de femeile gravide, dar și asupra fătului, în cazul prezenței diabetului.
„În România natalitatea e negativă. Există o mare problemă legată și de diabet la gravide, se manifestă pe perioada sarcinii, dar afectează și starea de sănătate a nou născutului. Din păcate, în România, cea mai mare problemă legată de diabet se referă accesul la informații a populației. O mare parte dintre cei supuși riscurilor sunt în mediul rural. Apreciez că 75 – 80% din populație nu are acces la informații, ceea ce duce la complicații și probleme. Iar aici intervine rolul specialiștilor, să diseminăm informațiile în rândul populației. Lumea trebuie să înțeleagă că e o boală depistabilă la timp, ceea ce duce la reducerea riscului de îmbolnăvire”, a declarat, la rândul său, Marius Craina, director al Spitalului Județean Timișoara.
Diabet la copii sub doi ani
Una dintre marile probleme legate de diabet este apariția acestuia la vârste tot mai fragede, avertizează, Iulian Velea, profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara. Iar la o vârstă de 1 – 2 ani monitorizarea, dar mai ales tratamentul bolii este extrem de dificil.
„Vârsta de debut a diabetului scade enorm, am ajuns să constatăm boala la preșcolari, chiar de la vârsta de 1,5 – 2 ani. În cazul unor asemenea pacienți există mari dificultăți de monitorizare, de asigurare a necesarului de insulină, el nu înțelege la vârsta asta de ce îl agresăm, de ce îi administrăm insulina și îl împungem. Avem semnale că asemenea copii nu sunt acceptați la grădinițe în București. La asemenea copii de vârstă fragedă există risc de instalare a complicațiilor mai târziu. Soluția este pompa de insulină, aceasta poate ajuta la îndepărtarea unui mare număr de riscuri atașate diabetului”, a declarat Iulian Velea.
Exact această categorie de pacienți va afecta cel mai mult viața în viitor. „Se spune că este prima generație care vor deceda înaintea părinților”, a avertizat Velea. Pentru a vă face o idee despre cum este privit diabetul și riscurile atașate unei hrăniri problematice, să spunem că la cantina specială dietetică deschisă la UMFT au fost în această lună… zece studenți. Majoritatea celor afectați preferă în continuare să mănânce la fast-food.
Citiți principiile noastre de moderare aici!