Concursul se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia și presupune programarea unor roboţi. Competiția implică roboți (drone), care se urmăresc unii pe alții și trebuie să-și facă poze, un fel de „v-ați ascunselea”.
Partea cea mai interesantă a acestui concurs este faptul că acești roboți se află chiar pe Stația Spațială, fiind comandați prin programele create de acești tineri.
Competiția a început în septembrie 2015, prin participarea mai multor echipe din diferite țări, iniţial fiind cinci echipe româneşti din oraşe precum Bucureşti, Piatra Neamţ, Cluj Napoca şi Timişoara.
Echipa din Timișoara se numește Cassiopeia și este formată din elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”. Cassiopeia, aflată sub îndrumarea profesoarei Ivaşcu Simona este alcătuită din Cristina Cordun, Raul Chincea, Emanuel Covaci, Radu Suciu şi Miruna Grigoraş, elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.
Competiția s-a desfășurat în Belgia, în orașul Redu, la Euro Space Center, în 25 ianuarie, iar tinerii s-au întors acasă semifinaliști.
„Am plecat spre Stația ESA din Redu unde, după o identificare amănunțită, am putut vizita centrul care conduce sateliții lansați de agenție. Am intrat pe teritoriul creierului celor care controlează o parte din viața extrapământeană și ne-am plimbat printre antene uriașe ce adună informații din toată atmosfera Terrei. Mai apoi, ne-am întors înapoi la EuroSpace unde, după ce s-a creat legătura cu cei de la MIT, Australia și Stația Spațială Internațională, concursul a început. Cele trei monitoare asigurau contactul cu desfășurarea reală și cea pe calculator a meciurilor între roboți. Echipa Cassiopeia a trecut de meciurile inițiale cu un scor impresionant, ajungând în semifinalele în care nici o altă echipă din România nu a mai ajuns. Aici, am câștigat un meci, dar am pierdut un altul, astfel încât nu am realizat calificarea în finala în care participau primele două echipe. Totuși, la finalul jocurilor, am reușit să acumulăm unul din cele mai mari scoruri ale întregului concurs, convinși de o realizare măreață. Finala concursului nu a mai avut loc, având în vedere că timpul transmisiei de pe Stația Spațială și-a atins limita, așadar au fost declarate două alianțe câștigătoare. În ciuda acestui fapt, organizatorii nu au pus accent pe echipele câștigătoare și pe premii, reușind să inspire un sentiment de succes tuturor echipelor”, povestește Miruna Grigoraș, o componentă a echipei Cassiopeia.
După desfășurarea concursului, adolescenții au fost conduși într-un tur al Euro Space Center, descoperind astfel modele de rachete construite de ESA, planetariul și câteva din simulările prin care trec adevărații astronauți înainte de a fi trimiși în spațiu.
„Experiența a fost una deosebită, având în vedere că am legat prietenii cu ceilalți români, în special cu cei din echipele Code Space (Piatra Neamț – câștigători ai finalei virtuale) și Callisto (Cluj Napoca), am vizitat locuri de neuitat și, mai important decât toate, am avut ocazia de a arunca o mică privire asupra lumii astronauticii și a misterelor pe care ea încearcă să le dezlege”, mai spune Miruna Grigoraș.
Articole pe aceeași temă:
Elevi din Timisoara, in finala unui concurs cu roboti pe Statia Spatiala. Au nevoie de transport
Citiți principiile noastre de moderare aici!