Persoanele cu dizabilități se confruntă cu multe probleme, iar una dintre chestiunile pe care le-ar vrea rezolvate este părăsirea centrelor specializate de protecție și mutarea într-un loc al lor, un apartament, găsirea unui loc de muncă – practic acești semeni ai noștri vor să trăiască o viață independentă. Un ajutor imens ar putea veni și din partea societății, prin schimbarea mentalității.
Fundația de Abilitare Speranța lansează la Timișoara, în parteneriat cu Asociația Ceva de Spus, un serviciu de locuire în comunitate replicabil la nivel național – Un Loc. Despre acest subiect și multe altele s-a vorbit la dezbaterea din 3 decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi, care s-a desfășurat la Timișoara: Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?
Ce înseamnă „Un Loc”? Un serviciu de locuire în comunitate la Timișoara, replicabil la nivel național. Acest serviciu va furniza servicii de locuire, sociale și sprijin individualizat pentru 25-30 de persoane dezinstituționalizate în următorii cinci ani. În anul 2019, primele cinci persoane se vor muta în apartamentele lor, închiriate de cei care derulează acest proiect.
„Este o muncă de vizită în instituții și de informare a celor care încă locuiesc acolo cu privire la faptul că au dreptul să trăiască în comunitate. 18.000 de adulți din România încă sunt izolați în sistemul acesta rezidențial și nici măcar nu-și cunosc drepturile. O să-i identificăm pe cei care își doresc și sunt cel mai aproape de a se integra cu succes în comunitate, îi vom ajuta, îi vom sprijini, vom închiria apartamente obișnuite și acești oameni vor fi sprijiniți cu tot ce-i nevoie astfel încât să poată participa așa cum facem noi toți la viața de zi cu zi. Vom crea și o comunitate de voluntari, mentori, care o să-și asume angajamentul de a sprijini ceste persoane zi de zi, cum ar fi la plătit facturi, mersul la magazin, chestiuni care pentru noi sunt la ordinea zilei”, a spus Roxana Damaschin-Ţecu, coordonator „Un Loc”.
Cei care derulează acest proiect au deja o sumă de start cu care să pornească la drum. Este vorba despre 25.000 de euro, bani strânși de voluntarii de la Rovinhud, un eveniment caritabil care a devenit tradiție la Timișoara. În continuare, cei care derulează acest proiect vor scrie proiecte pentru accesarea de fonduri și chiar se vor adresa consiliilor județene pentru finanțarea persoanelor care pleacă din aceste instituții (peste două mii de lei pe persoană pe lună, practic, banii pe care consiliile județene îi dau pentru fiecare persoană când acestea se află în instituții de protecție și ocrotire). Persoanele care vor locui în aceste apartamente închiriate prin proiect vor avea asigurat tot, de la mâncare la asistență medicală, dar ținta este ca persoanele respective să se integreze în societate, să se angajeze și să se susțină singure din punct de vedere financiar.
La dezbaterea de luni, 3 decembrie, au participat mai multe organizații la nivel național şi autoritățile locale, care au căutat soluții pentru dezinstituţionalizare: Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Protecția Persoanelor Adulte DGASPC Timiș, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), Pro ACT și europarlamentarul Maria Grapini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!