Două dintre spectacolele de succes montate în stagiunea anterioară a Teatrului Maghiar, Vremuri de pace, în regia lui Hajdu Szabolcs, și Gardenia, în regia lui Koltai M. Gábor, vor fi prezentate în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2013, împreună cu alte evenimente culturale, precum proiecţia filmului multiplu premiat Bibliothèque Pascal sau discuția cu studenții UNATC, coordonată de regizorul Hajdu Szabolcs.
În data de 30 octombrie, de la ora 19:00, publicul poate urmări proiecția peliculei Bibliothèque Pascal, producție cinematografică cu multiple distincții, regizată de Hajdu Szabolcs. Bibliothèque Pascal a fost propunerea Ungariei la Premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în anul 2011. Filmul a fost descris de autor ca „o aventură sălbatică, suprarealistă, care ne prezintă o realitate dură, dar absurdă a societății din Occident”. După încheierea proiecției, organizatorii vă așteaptă la o discuţie cu creatorii filmului, din care fac parte actori renumiţi ca Oana Pellea, Răzvan Vasilescu sau Andi Vasluianu.
Vremuri de pace, spectacolul din data de 31 octombrie, scris și regizat de Hajdu Szabolcs, este bazat pe ideile şi improvizaţiile actorilor din distribuţie. „Montarea ne dezvăluie lumea unui artist, viața sa de familie, cercul său de prieteni. Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru. Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale”, . Din distribuție face parte şi regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs, alături de actorii Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Hajdu Szabolcs, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Szabó Domokos, Tar Mónika, Tasnádi-Sháy Noémi, Török-Ilyés Orsolya. Scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, laureată a premiului UNITER.
În data de 1 noiembrie, studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sunt invitaţi la o discuție cu Hajdu Szabolcs, sub genericul „Întreabă-l pe regizor!”. Vor fi abordate metode diferite de creație artistică pe scenă sau în cinematografie, relația film – teatru și aspecte precum scrierea scenariului, improvizația teatrală, munca regizorului, actorie.
Spectacolul cu piesa Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 2 și 3 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Montată în premieră pe o scenă din România, Gardenia este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982. În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică.” Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii. Un destin transmis de la o generație la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă”, susțin creatorii spectacolului. Distribuţia le reuneşte pe actriţele Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Lőrincz Rita (laureată cu Premiul pentru cel mai bun rol feminin în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea 2013) și Tar Mónika. Regia îi aparţine lui Koltai M. Gábor, laureatul premiului teatral „Capitala Budapesta”, iar scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan.
Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!