Aşa se face că reprezentanţii Primăriei Timişoara au ajuns să le explice oamenilor că bălteşte apa pe drumurile şi trotuarele recent refăcute din cauză că aceste lucrări nu au fost cuprinse la capitolul investiţii, ci sunt lucrări de reparaţii… Cu alte cuvinte, că se repară prost. „Poate unii colegi de-ai mei din primărie se vor supăra, dar mă duc la întâlnirile consiliilor cosultative de cartier şi observ un lucru foarte interesant. Există situaţii, sunt nemulţumiri legate de faptul că dacă se face un trotuar într-un cartier de exemplu, se repară, lucrările nu se fac bine. Este un lucru foarte grav, le-am şi spus-o şi câtorva directori care se ocupă de aceste lucrări”, a explicat viceprimarul Adrian Orza.
Edilul admite că şi angajaţii din Primăria Timişoara ar trebui să fie mult mai atenţi atunci când sunt recepţionate lucrările şi să penalizeze firmele care nu lucrează corespunzător sau nu respectă termenele, lucruri rar mediatizate, dar acuză faptul că anumite firme dau dovadă de neseriozitate, iar municipalitatea se vede obligată să lucreze în continuare cu acestea. Orza crede că o soluţie ar fi modificarea legii achiziţiilor publice. „Firmele care lucrează cu bani publici, pe domeniul public, selectate în urma unor licitaţii, trebuie să facă muncă de calitate şi, dacă nu o fac, odată şi odată legea aceasta a achiziţiilor publice trebuie modificată, în aşa fel încât să fie trecută pe celebra listă neagră firmele care nu îşi respectă contractele. Dacă ai probleme cu o firmă, să poţi, ca autoritate locală contractantă, să ai voie să nu o mai primeşti la licitaţii”, a declarat viceprimarul, care crede însă că există interese prea mari ca să fie întocmită o listă neagră cu firmele cu probleme.
El a dat ca exemplu Parcul Uzinei. În acest caz firma executantă a fost penalizată pentru întârzieri, ba chiar primarul a ajuns să dea explicaţii la DNA în legătură cu acest contract, dar societatea poate să se înscrie la alte licitaţii pentru refacerea sau amenajarea de spaţii verzi. Orza a precizat că iniţial firma nu a câştigat licitaţia, dar a depus contestaţie şi a fost declarată câştigătoare de către forurile competente de la Bucureşti, pentru că a venit cu un teremen record de execuţie, de numai o lună, care s-a dovedit apoi de nerealizat. „Aceste lucruri se răsfrâng asupra cetăţeanului şi nu înţeleg de ce nu se modifică legea, pentru că atunci n-ar mai exista scuze nici pentru primării. Ajungi să colaborezi forţat cu o firmă”, a adăugat edilul.
Oricum, viceprimarul Adrian Orza recunoaşte că şi inspectorii din Primăria Timişoara ar trebui să meargă mai des pe teren, pentru ca firmele care execută lucrări în oraş să devină mai responsabile şi să nu realizeze lucrări de mântuială pe banii timişorenilor…
Citiți principiile noastre de moderare aici!