Prevederile cu privire la parcarea dezordonată a autovehiculelor sunt cuprinse în Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, modificată prin HCL 206 din 2009. Autorităţile au constatat, în ultimele luni, cu mulţi şoferi ignoră acest aspect: încalcă marcajele care delimitează locurile de parcare special amenajate.
Doar în ultimele trei luni, poliţiştii comunitari cu constatat peste 80 de abateri la acest capitol, iar şoferii s-au ales cu amenzi cuprinse între 600 şi 1.200 de lei.
„Există deseori situaţii în care şoferii nu ţin cont de aceste reguli ocupând cu un autoturism două locuri de parcare. Astfel se crează situaţii în care alţi conducători auto nu mai pot staţiona în acea locaţie. (…) Poliţia Comunitară atrage atenţia conducătorilor auto să respecte marcajele din locurile special amenajate pentru a nu diminua şi mai mult locurile de parcare existente în municipiul Timişoara”, a arătat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Comunitare Timişoara, Nicoleta Popa.
Cert este că în multe dintre zonele de blocuri din oraş oamenii sunt bucuroşi dacă găsesc un loc liber unde să-şi lase maşina atunci când se întorc de la serviciu şi adesea nu se mai uită la marcaje. Plus că este posibil ca alţi şoferi care au parcat înainte să nu fi respectat marcajele şi atunci, pentru a economisi din spaţiu, următorul conducător auto să fie obligat şi el să parcheze peste liniile trasate, pentru că trebuie să-şi lase autoturismul undeva, ceea ce ar putea să stârnească discuţii şi chiar contestaţii. Oricum, nu excludem că, dincolo de criza locurilor de parcare, există şi situaţii în care şoferii sfidează bunul simţ şi ocupă mai multe locuri fără să se gândească la ceilalţi conducători auto.
Rămâne de văzut cum vor înţelege poliţiştii comunitari să aplice hotărârea de consiliu local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!