Peste 5.400 de petarde şi artificii au confiscat poliţiştii din Timişoara, doar în ultimele zile, de la două firme. „În perioada sărbătorilor, la nivel naţional se desfăşoară acţiunea «Foc de Artificii 2010/ 2011»,pentru verificarea legalităţii achiziţionării, deţinerii, comercializării şi folosirii obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice de către persoanele juridice. Scopul acestei acţiuni îl constituie creşterea siguranţei cetăţeanului şi combaterea evenimentelor negative”, ne-a spus Marinela Hotico, de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
Potrivit acesteia, miercuri, poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat verificări la mai multe societăţi comerciale care comercializează obiecte pirotehnice, ocazie cu care au fost depistate două magazine în care se vindeau obiecte pirotehnice din clasa a I-a, unele dintre acestea fiind susceptibile a face parte din clase superioare de periculozitate. Dintr-un magazin de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu şi un altul situat pe strada Ialomiţei, poliţiştii au confiscat 5.450 de obiecte pirotehnice de diferite mărimi. Administratorii celor două magazine s-au ales cu dosare penale.
Poliţiştii reamintesc că potrivit legii se interzice persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1 şi T2, precum şi a artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase şi a pocnitorilor din clasa I.
Sancţiunea prevăzută de Legea 406 din 2006 pentru nerespectarea de către persoanelor juridice şi fizice a dispoziţiilor menţionate este închisoarea de la trei luni la un an.
Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I, care pot fi comercializate, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Hotărârea de Guvern 536 din 2002 pentru aprobarea normelor tehnice privind operaţiunile cu materii explozive.
În clasa I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, din tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliţi etc.).
În ceea ce priveşte stocurile de astfel de produse introduse conform vechii legislaţii, în condiţiile actuale, acestea nu mai pot fi comercializate către persoane fizice, ci numai firmelor autorizate şi specializate în executarea jocurilor de artificii.
„Poliţia va continua combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestor obiecte, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică prin care să se prevină accidentele şi pagubele materiale”, ne-a declarat comisarul-şef Gheorghe Popescu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
Codruţa Călărăşanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!