Suporterii echipei ASU Politehnica s-au întâlnit în Piața Maria, în locul de unde a pornit Revoluția anticomunistă. La ora 17, sute de oameni au pornit în marș pe străzile orașului. Suporterii le transmit timișorenilor că „Cine uită, e complice” și că „Eroii nu mor niciodată”, „înarmați” cu steaguri și bannere.
„În Decembrie 1989, de la Timișoara a plecat speranța libertății, a unei vieți mai bune ce a răzbit prin ceața comunismului. S-a aprins și s-a extins rapid la cei care au îndrăznit să viseze la un altfel de viitor pentru ei și pentru copii lor. Mii de timișoreni au avut curajul de a ieși în stradă și a-și cere drepturile înapoi. Mulți dintre aceștia au plătit cu sânge prețul libertății și nu au apucat să-și vadă visul împlinit. Prin sacrificiul făcut, ne-au dat nouă noi șanse la viață. Suntem datori să le mulțumim așa cum știm mai bine și să prețuim amintirea eroilor Revoluției. Ziua de 17 decembrie 1989 a rămas în istorie ca una dintre cele mai sângeroase ale Revoluției de la Timișoara. A fost momentul în care s-a tras în manifestanți, ordin plătit cu zeci de victime omenești. Acum, ziua este una de doliu, în care ne amintim cu nostalgie și recunoștință de martirii Revoluției”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Suporterilor Timişoreni Druckeria.
În timpul marșului, suporterii au scandat mesaje precum: „Iliescu vinovat, pentru sângele vărsat!”, „Jos comuniștii!”, „Ale Ale Ale Ale Ale Ale, O dorință sinceră, România liberă!”, „Păcat, păcat, de sângele vărsat!”.
UPDATE. Pe drum, suporterii s-au oprit în câteva locuri definitorii pentru evenimentele din Decembrie 1989
Au făcut popas la Catedrala Mitropolitană, la Opera Română și pe strada Alba-Iulia, unde au aprins torțe și fumigene, iar apoi s-au deplasat la Memorialul Revoluției, unde au zăbovit câteva minute.
UPDATE 2. Marșul s-a încheiat la Cimitirul Eroilor
La Memorialul Revoluției, tinerii care au mărșăluit pe străzile orașului pentru a le aminti timișorenilor de eroii Revoluției au fost așteptați de Traian Orban, președintele Memorialului Revoluției.
De acolo au pornit spre Cimitirul Eroilor, unde au aprins lumânări în memoria celor care și-au dat viața în Decembrie 1989.
„E datoria noastră față de cei căzuți la Revoluție să fim prezenți în fiecare an, indiferent de vreme, indiferent de câți suntem, este important să fim an de an pe străzi. Încercăm să vizităm obiectivele principale ale evenimentelor din 1989 și cred că Memorialul Revoluției este cel mai important. Timișoara are foarte mare nevoie și de Muzeul Revoluției, noi sperăm ca în cel mai scurt timp să se găsească un spațiu potrivit pentru un adevărat muzeu”, ne-a declarat Sebastian Novovic, liderul suporterilor din Druckeria.
Articole pe aceeași temă:
Marsul Eroilor, in memoria celor care au luptat in Revolutie, la Timisoara. Cine uita e complice!
Citiți principiile noastre de moderare aici!