Graphic Space SRL a câștigat ambele licitații demarate de primărie, având cea mai bună ofertă, deși la proceduri s-au înscris câte patru sau cinci firme, susțin oficialii municipalității. Firma Graphic Space SRL din Timișoara, cu sediul pe Calea Martirilor, este reprezentată de Ovidiu Miluță Murărașu, care a mai avut contracte de proiectare cu Primăria Timișoara. Tot el a reprezentat și firma Building OLM, care a proiectat noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, dar a făcut și proiectarea pentru reabilitarea unor corpuri de la Spitalul „Victor Babeș”, cu Graphic Space.
În urmă cu câțiva ani, primarul Nicolae Robu dezvăluia că proiectul întocmit pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” a fost „plin de greșeli”. Se întâmpla în 2016, când reprezentanții PMT spuneau că este nevoie de actualizarea proiectului sau chiar de un nou proiect pentru lucrările de la noul corp al spitalului de copii. Coincidență sau nu, 2016 este și anul în care a fost înființată firma Graphic Space. Potrivit listăfirme.ro, atât în 2016, cât și în 2017, societatea a avut un singur angajat. În 2016 a ieșit pe minus cu profitul, dar în 2017 a obținut un profit net de peste 200.000 de lei.
Graphic Space va întocmi DALI + PT pentru „Reabilitare imobil Cinematograf Victoria, str. C. Porumbescu nr. 2, Piața N. Bălcescu nr. 7-8”, dar și pentru „Reabilitare imobil Cinematograf Dacia, str. Burebista nr. 5”. Totodată, va oferi și asistența tehnică pe perioada realizării lucrărilor. Graphic Space primește aproape 118.000 lei cu tot cu TVA (aprox. 25.000 de euro) pentru documentația necesară fostului cinema din Bălcescu, iar pentru cea pentru transformarea fostul cinematograf din Dacia primește aproape 100.000 de lei (puțin peste 20.000 de euro) de la primărie. În total, 45.000 de euro dintr-un foc.
Cinema cu scenă mare și acustică bună
Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că au avut deja o primă întâlnire cu proiectantul, chiar în prima zi după semnarea contractului.
„A fost nevoie de această întâlnire pentru a înțelege împreună constrângerile legate de durata de implementare a acestui proiect, iar pe de altă parte pentru a împărtăși viziunea noastră asupra celor două spații și, în consecință, de a prelua aceste elemente chiar din prima zi a procesului de proiectare. Pentru ambele cinematografe se dorește o abordare care să permită desfășurarea unor evenimente din întreaga paletă de arte ale spectacolului. Simpla reabilitare cu aceeași unică destinație funcțională nu poate rezista pe termen lung”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru tion.ro.
Pe lângă ecranele de cinema, noile spații vor avea și o scenă mai mare, precum și o acustică extrem de bună, promit oficialii PMT.
„Noile spații vor avea, pe lângă capacitățile de proiecție necesare pentru activitatea de cinematograf, scene sensibil mărite în suprafață, culise, o acustică bună pentru întreaga gamă de activități, iar acolo unde este pretabil spații conexe pentru activități culturale (săli de atelier, spații expoziționale, spații de depozitare pentru decoruri etc.). Confortul spectatorilor trebuie îmbunătățit semnificativ prin utilizarea unui mobilier modern. Ne preocupă, de asemenea, aspectul sălilor, iar cerința a fost aceea a unei arhitecturi interioare compatibile cu anul 2019”, ne-a mai dezvăluit Diaconu.
Cinema Victoria a devenit laborator de analize medicale, după ce a fost discotecă, iar Cinema Dacia a ajuns pur și simplu o ruină, adăpost pentru oameni ai străzii și gunoaie.
Proiectul pentru Cinema Victoria trebuie să fie gata în cel mult 60 de zile de la data menționată în ordinul de începere a lucrărilor. Mai întâi va preda Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (30 de zile), iar apoi Proiectul Tehnic însoțit de toate avizele necesare. Cel pentru Cinema Dacia poate fi făcut, conform contractului, în 120 de zile, deși costă mai puțin decât primul cinematograf. Termenul de predare a documentației pentru Dacia este de 120 de zile, dublu față de cel pentru Victoria. Astfel, firma are la dispoziție 60 de zile pentru DALI și alte 60 de zile pentru PT. Ambele contracte au fost iscălite de primărie marți, 12 martie.
Ce se întâmplă cu celelalte cinematografe?
În paralel se lucrează și la proiectul pentru Cinema Studio, care este făcut printr-o sponsorizare, după ce PMT a semnat o declarație de colaborare cu Institutul Francez, compania Groupama și Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent – Timishort. Scopul este crearea unui cinema de artă pentru 2021, sub cupola rețelei Europa Cinemas. Cinema Studio urmează să fie renovat și să funcționeze ca un centru cultural care va promova filmul european, românesc și de autor, compania implicată în proiect urmând să ofere în jur de 100.000 de euro.
Totodată, PMT a predat Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta, de pe str. Văcărescu, pentru 25 de ani. Instituția de cultură va face reparațiile de care este nevoie, urmând să investească 250.000 de euro primiți de la Fondul Bethen Gabor Alap Ungaria.
Și Cinema Timiș va fi transformat într-un spațiu multifuncțional, cu sală de concerte, de film, scenă de teatru de alte spectacole, urmând să intre pe bugetul orașului de anul acesta. Detalii, AICI!
Primăria Timișoara a reușit să recupereze în decembrie 2017 cele șapte cinematografe care se aflau în posesia RADEF: Timiș, Arta, Victoria, Dacia, Freidorf, Unirea și Fratelia. Mai târziu a preluat și Cinema Studio.
Pentru toate sălile de cinema vechi ale orașului, municipalitatea a semnat un contract cu o firmă de curățenie. Societatea T.T. & Co Solaria Grup primește 209.000 lei cu tot cu TVA, adică 44.000 de euro, pentru a face curățenie și a igieniza sălile și grădinile de spectacol cinematografic din oraș. Operațiunea înseamnă, în principal, colectarea, sortarea și încărcarea în mijloacele de transport a deșeurilor și materialelor diferite abandonate în incinta acestor spații, în vederea asigurării valorificării sau neutralizării lor, precum și defrișarea și evacuarea vegetației compusă din arbori, arbuști sau plante care au crescut spontan atât în săli, cât și în curțile și grădinile de spectacol, în conformitate cu documentația de atribuire.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/la-concerte-in-fostul-cinema-timis-in-restul-cinematografelor-se-face-doar-curatenie/2197895
http://www.tion.ro/cinematograful-arta-cu-tot-cu-gradina-de-vara-cedate-teatrului-maghiar-din-timisoara-pentru-25-de-ani/2084896
http://www.tion.ro/imagini-din-cinema-studio-recuperat-cu-acte-in-regula-de-primarie-la-7-ani-de-cand-a-fost-inchis/2029299
Citiți principiile noastre de moderare aici!