Primăria continuă încet-încet planul de a reda fostele cinematografe preluate la finele anului trecut de la RADEF. Au fost lansate anul acesta licitații de proiectare pentru Cinema Timiș, dar și pentru Cinema Fratelia, la altele proiectele fiind deja în lucru.
Șase firme se luptă să modernizeze Cinema Timiș, dar se pare că pentru Cinema Fratelia interesul nu e atât de mare. Doar Rheinbrucke din Timișoara s-a înscris la licitația pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică, contractul fiind estimat la 61.000 de lei cu TVA. Proiectantul are la dispoziție 180 de zile să pregătească DALI+PT: 30 pentru expertiză și alte avize, 60 pentru DALI și alte 90 pentru PT și caiet de sarcini.
Cu aceeași procedură s-au licitat și servicii de verificare a proiectului pentru „DALI+PT reabilitare imobil Cinematograf Fratelia”, singura firmă interesată fiind Bau Proiect, tot din Timișoara. În acest caz, suma pusă la bătaie este de 10.700 lei cu TVA, iar durata contractului este de cinci zile. Și această societate mai are contracte cu primăria.
„Fostele cinematografe, preluate de primărie la sfârșitul anului trecut într-o stare de degradare cumplită, vor fi redate comunității. Este rândul fostului Cinema Fratelia, un spațiu gândit multifuncțional în sprijinul comunității din cartier. Dincolo de componenta funcțională, Cinema Fratelia este despre istorie și memorie colectivă. La începutul secolului trecut, în Fratelia, separată încă administrativ de Timișoara, Cinematograful «Roxy» din str. 4 (Izlaz) era frecventat nu numai de localnici, ci și de orășeni. Filmele, pe atunci mute, erau acompaniate de cea mai bună muzică din oraș, aceasta fiind complet acomodată acțiunii filmului”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.
Ce se întâmplă cu celelalte cinematografe?
Avem deja și un proiect pentru Cinema Studio, care va fi transformat în Cinematograful de Artă al Timișoarei. Totodată, PMT a predat Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta, de pe str. Văcărescu, pentru 25 de ani. Instituția de cultură va face reparațiile de care este nevoie, urmând să investească 250.000 de euro primiți de la Fondul Bethen Gabor Alap Ungaria.
Cinema Victoria are proiect încă de la sfârșitul lunii mai și urma să fie lansată licitația pentru execuție, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.
Și Cinema Timiș va fi transformat într-un spațiu multifuncțional, cu sală de concerte, de film, scenă de teatru de alte spectacole, urmând să intre pe bugetul orașului de anul acesta. Municipalitatea așteaptă să primească și proiectul pentru Cinema Dacia.
Primăria Timișoara a reușit să recupereze complet abia la final de 2018 cele șapte cinematografe care se aflau în posesia RADEF: Timiș, Arta, Victoria, Dacia, Freidorf, Unirea și Fratelia. Mai târziu a preluat și Cinema Studio. Pentru toate sălile de cinema vechi ale orașului, municipalitatea a semnat un contract cu o firmă de curățenie. Societatea T.T. & Co Solaria Grup a primit 209.000 lei cu tot cu TVA, adică 44.000 de euro, pentru a face curățenie și a igieniza sălile și grădinile de spectacol cinematografic din oraș.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/cinema-victoria-din-balcescu-va-avea-scena-extensibila-si-cafenea-imagini-din-proiect/2255233
http://www.tion.ro/cinema-timis-si-cinema-fratelia-in-licitatie-pentru-proiectare-se-cauta-si-firme-care-sa-verifice-proiectele/2247638
http://www.tion.ro/sase-firme-se-lupta-sa-transforme-cinema-timis/2274656
Citiți principiile noastre de moderare aici!