Vă reamintim că, în luna decembrie 2017, Primăria Timișoara a preluat de la RADEF cinematografele vechi din oraș, printre acestea și Cinema Fratelia. La ultima ședință de plen, consilierii locali au aprobat proiectul tehnic și indicatorii economici pentru reabilitarea acestuia.
„Prin reabilitarea acestor spaţii, Primăria Municipiul Timişoara intenţionează schimbarea acestora în centre multifuncţionale în cadrul cărora să se desfăşoare activităţi culturale, destinate tuturor vârstelor. (…) Cinematograful Fratelia până în 20.12.2017 a fost administrat de R. A. D. E. F. România. Îm ultimii ani nu a fost folosit iar acest lucru a dus la degradarea lui. Având în vedere că în momentul actual Timişoara se confruntă cu lipsa de spaţii cu destinaţii culturale, este necesar şi oportun ca sălile şi grădinile de spectacol cinematografic să fie redate circuitului socio-cultural, locuitorilor Municipiului Timişoara, prin refuncţionalizarea lor ca şi spaţii culturale. Spaţiile reabilitate ale cinematografului Fratelia se adresează atât consumatorului cât şi iniţiatorului sau creatorului de evenimente culturale. Poate deveni unul dintre cele mai importante cinematografe ale municipiului Timişoara. Prin acest proiect, se doreşte ca cinematograful Fratelia să devenină un centru multifuncţional pentru activităţi culturale. Reabiltarea va veni împreună cu dotările ce permit utilizarea acestuia nu numai pentru proiecţii de film, dar şi pentru spectacole, concerte, conferinţe, dezbateri, întâlniri cu cetăţenii etc.”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.
Cinematograful are parter și un etaj plus o zonă tehnică, însă se afla în stare avansată de degradare din cauza defectelor de hidroizolație, iar sala nu este în stare de funcționare. Mobilierul a dispărut demult, iar pardoseala a fost afectată de apă, deși spațiul fusese închiriat de RADEF unei firme private.
Reabilitarea va viza amenajarea intrării principale, cu o casă de bilete, foaier și depozitare. Se va reamenaja și sala mare a cinematografului și se va adăuga o scenă de aproximativ 30 mp pentru activități artistice. Sala va avea 104 scaune și două locuri pentru persoane cu dizabilități. Toate scaunele pot fi rabatate, astfel încât întreaga sală să fie folosită și pentru concerte „în picioare”.
Pentru zona exterioară, în locul curții betonate se va crea un spațiu verde pentru vizionat filme în aer liber, împrejmuită cu un gard de lemn. De asemena, în fața cinematografului se vor pune bănci, coșuri de gunoi și jardiniere, precum și un rastel de biciclete.
Valoarea totală a investiției este estimată la 7,741 milioane de lei, inclusiv TVA, din care construcțiile și montajul vor costa 5,445 milioane de lei, inclusiv TVA. Termenul de execuție va fi de 12 luni. Mai rămâne doar ca Primăria Timișoara să scoată la licitație acest proiect.
Trimite articolul
XPMT a alocat 64.000 lei pentru scena din parcul Rozelor distrusa de vantul din 2017, care este in centrul orasului cu mul mai multe locuri si 7.800.000 lei pentru un fost cinematograf cu 104 lucuri aflat intr-o mahala la marginea orasului fara parcare si transport in comun….
Se va face o cosmetizare ieftina restul de bani merge spaga….. an electoral
Ceva pentru Capitala Culturala 2021, nu?
Deci suntem la sfarsitul lu februarie si acuma Primaria se gandeste , deci inca nu a scos, deci se gandeste sa scoata la licitatie lucrarea. Licitatia cam dureaza vreo 3-6 luni,in caz ca totul merge normal. Deci daca scoate la 1 martie, mai adaugati 6 luni si este licitatia gata la 1Septembrie 2020, Urmeaza evaluarea, si aia cam o luna, daca se misca repede aia la Primarie. Deci exact dupa alegeri cand se schimba caii la carutza! Deci ne prinde 1 Oktombrie. Sa zicem ca nu este nici o contestatie. Ca 99% din cazuri este. Dar hai sa zicem ca vine Minunea si ca nu va fi. Durata lucrarilor este de 12 luni. Pana imncepe lucrarea sa zicem 1 luna are la dispozotie ala sa inceapa lucrarea, ca nu poate firma azi sa primeasca lucrarea si maine sa o inceapa. Trebuie si acolo organizare. Vezi cat dureaza la Opera, de exemplu. Deci sa zicem ca prin Octombrie 2020 incepe lucrarea si in cel mai fericit caz in Octombrie 2021 va fi gata , Deci din Anul cu Capitala Culturala va mai prinde 2 luni! Minunat! Deci la spartul targului vine si robulica si ne ofera sala pentru manifestatiile culturale necesare la Capitala Culturala. Sau ne va priecta in Noiembrie si Decembrie filme in gradina cinematiografului! Sa vezi ce inghesuiala o sa fie acolo!
Iar ceva de care nu este nevoie si ceva ce a stat din 2017 , deci de trei ani, parasit si acuma s-a trezit Robu sa le renoveze.
Nu stiu cu ce a gresit orasul de a capatat asa panarama de Primar!
Probabil si Robu se gandeste “Dupa mine potopul!”