În 25 ianuarie 2017, primarul Timișoarei anunța că municipalitatea a câștigat în instanță definitiv și irevocabil cele șapte cinematografe din oraș care aparțin RADEF. Aceasta după ce, în luna decembrie a anului trecut, Guvernul Cioloș dăduse o ordonanță de urgență prin care cinematografele despre care vorbim urmau oricum să fie transferate autorităților locale. Cei de la România Film n-au fost dornici însă să facă transferul, așa că s-a ajuns în instanță, până la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Sentința spunea că dacă RADEF refuză să încheie protocolul de predare-primire, atunci hotărârea instanței ține loc de protocol. Robu vorbea atunci despre șapte cinematografe: Dacia, Timiș, Victoria, Arta cu grădina de vară, Unirea, Fratelia și Freidorf. Cât despre Cinema Studio, și acesta ar fi trebuit predat de RADEF primăriei, dar ajunsese proprietate privată, după care a fost readus în proprietatea statului prin demersurile primăriei, explica primarul Timișoarei. Studio nu era inclus în proces tocmai din această cauză, iar Nicolae Robu spera că RomâniaFilm îl va preda municipalității fără un alt proces.
Din ianuarie și până acum s-au scurs cinci luni, iar Primăria Timișoara tot n-a primit cele opt cinematografe de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm. Primarul Timișoarei spune că s-a schimbat legea.
„Nu am preluat cinematografele nici acum, s-a schimbat legea, este mult mai complicată, nu mai poți să te duci tu la un executor judecătoresc, ci un judecător trebuie să-l numească. Acum nu mai putem reabilita niciun cinematograf”, a declarat, recent, edilul-șef.
Reprezentanții municipalității ar fi vrut să transforme cele opt cinematografe în centre culturale de cartiere, însă nu pot face niciun proiect până când sălile de cinema nu ajung, efectiv, în patrimoniul primăriei.
RADEF face bani în continuare din cinematografele Timișoarei
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, au fost trimise nenumărate adrese către RADEF, dar niciuna nu a fost luată în seamă, așa că singura soluție rămâne executarea silită.
„Sentințele judecătorești, prevederile legale, dar și nevoile culturale are comunității contează prea puțin pentru RADEF. Tergiversarea procesului de transfer către administrația publică locală este foarte probabil generată de rațiuni pecuniare, din informațiile noastre RADEF încasând în continuare chirie de pe spațiile care, în mod evident, legal, nu îi aparțin, dar și din activități care nu au legătură cu actul cinematografic pe care ar trebui să-l presteze”, a explicat Diaconu pentru tion.ro.
Edilul spune că va fi trimisă o nouă notificare către RADEF.
„Ne vom rezerva dreptul de a acționa pe toate căile legale pentru recuperarea acestui patrimoniu, dar și a prejudiciului creat prin înstrăinarea dreptului de folosință. Facem un apel și la societatea civilă, actorii culturali, să sprijine demersul nostru de a reda spațiile fostelor cinematografe comunității timișorene”, a adăugat viceprimarul.
Autoritățile locale au prevăzut bani încă de la începutul anului pentru reabilitarea și dotarea cinematografelor pe care ar fi trebuit să le primească de multă vreme de la RADEF. Diaconu susține că de îndată ce primăria intră în posesia cinematografelor, se vor face demersurile pentru ca spațiile culturale pierdute ale Timișoarei să fie în sfârșit modernizate.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara castiga in instanta cinematografele RADEF
Citiți principiile noastre de moderare aici!