RADEF a avut nevoie de aproape un an pentru a semna protocolul de predare-primire a celor șapte cinematografe pe care le deținea în Timișoara, după ce a pierdut definitiv un proces cu municipalitatea. Protocolul despre care vorbim a fost votat de consilierii locali în ședința de consiliu din 20 decembrie 2017, dar primăria nici până acum nu a reușit să preia toate clădirile în care funcționau odată cinematografele orașului.
Vorbim despre șapte săli, unele dintre ele adevărate ruine: Cinema Dacia de pe str. Burebista 7, Cinema Timiș – de pe Bd. Revoluției 7, Cinema Victoria – de pe Ciprian Porumbescu 2, Cinema Arta (inclusiv grădina de vară) – str. Iancu Văcărescu 18, Cinema Unirea – str. Mureș 3, Cinema Fratelia – str. Izlaz 40 și Cinema Freidorf – str. Andreescu 97. Un singur cinematograf funcționează încă: Cinema Timiș.
Nu putem vorbi încă despre proiecte pentru reabilitarea fostelor săli de cinema. Mai mult, primăria a descoperit acum și contracte în neregulă cu cei care au închiriat spații în clădirile despre care vorbim. Chiar în subsolul Cinema Timiș funcționează unul dintre cele mai vechi cluburi din oraș, iar edilul orașului spune că treaba e cam ilegală.
„Club 30 nu are niciun contract, ocupă abuziv acel spațiu, desfășoară activități și nu ia în seamă nimic. A primit șapte sau opt amenzi. Evident că se va solicita, și mergem probabil în instanță, încetarea activității. Este o activitate ilegală, nu are autorizație, a primit aviz cu multă vreme în urmă, dar acordurile comerciale trebuie vizate anual. Nu există așa ceva. Îi doare în cot, pentru că știu că au rezolvat în timp problemele, cine știe cum și cu cine, și-și închipuie că asta merge și acum. Le spun foarte ferm, cu mine n-o să le meargă”, a acuzat primarul Nicolae Robu.
De vină pentru această situație este, în viziunea edilului-șef, tot legislația românească. El spune că RADEF nu a putut prezenta niciun contract încheiat cu patronii clubului.
„Se pare că nu mai au aviz de mult și se pare că nu au avut nici contract cu RADEF în ultimii ani. Funcționează efectiv într-un spațiu care a aparținut statului și care acum aparține primăriei. Poliția Locală dă amenzi, o să închidem, o să vedem cum putem acționa, cum să vă spun, făcând uz la maximum de prerogativele pe care le avem, respectând legea. Cineva desfășoară activitate de club pe o proprietate care nu e a lui, fără niciun contract în spate. Îl întreb pe șeful Poliției Locale, dacă așa privim lucrurile, cu foarte multă timorare, efectiv, când e vorba de bunul public, păi ce fac eu dacă mâine mă trezesc că vine cineva și în holul primăriei se apucă să desfășoare o activitate? Nu putem să-i facem nimic? Că dumneavoastră spuneți că nu putem face nimic decât în instanță. Eu cred că trebuie să ieșim și din timorarea asta (…) Acum am aflat, când m-am interesat de ce nu este liber cinematograful”, a completat Robu.
Nu numai în Cinema Timiș se mișcă lucrurile. Un alt fost cinematograf din oraș a devenit biserică neoprotestantă, iar altul a devenit laborator medical. Reprezentanții primăriei spun că nu știu care este situația nici cu Cinema Victoria, unde funcționează un laborator de analize.
Citiți principiile noastre de moderare aici!