Primăria Timișoara face primii pași concreți pentru punerea în valoare a două dintre cinematografele orașului, la aproape un an de când le-a primit înapoi de la RADEF. PMT și RADEF au semnat în decembrie 2017 protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe: Timiș, Arta, Victoria, Dacia, Freidorf, Unirea și Fratelia. Mai târziu, primăria a preluat și Cinema Studio, dar abia anul acesta a reușit să le treacă pe toate în Cartea Funciară. Singurul cinematograf funcțional este Timiș, de pe corso, restul ajungând să funcționeze ca laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau să fie efectiv ruine.
Reprezentanții municipalității au reușit să scoată la licitație pe SICAP – SEAP serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru fostele cinematografe Victoria, din zona Bălcescu, și Dacia, din cartierul cu același nume. Firmele care vor câștiga licitațiile vor trebui să realizeze „expertiza tehnică imobil + elaborare documentație autorizare lucrări de intervenție (DALI), proiectul tehnic + proiect autorizație construire + proiect organizare execuție + documentație detalii execuție + documentație economică + autorizație de construire + plan SSM + deviz martor + caiet de sarcini, asistență de specialitate din partea proiectantului în calitate de expert cooptat pe perioada desfășurării achiziției lucrărilor de execuție și pe perioada execuției lucrărilor + As build + audit energetic”.
Primăria Timișoara este dispusă să plătească maximum 142.748 de lei cu TVA pentru documentația necesară refuncționalizării Cinema Victoria, durata contractului fiind de 60 de zile, și 118.731 lei cu TVA pentru Cinema Dacia, durata contractului fiind de 120 de zile. Ofertele pentru ambele licitații pot fi depuse până în 10 decembrie. Cinema Victoria a devenit laborator de analize medicale, după ce a fost discotecă, iar Cinema Dacia este pur și simplu o ruină, adăpost pentru oameni ai străzii și gunoaie.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cele două cinematografe „au intrat oficial în procesul de reabilitare și refuncționalizare”. Fostele cinematografe sunt și parte a candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, urmând să devină „spații multifuncționale culturale”.
„Parte a programului investițional în domeniul cultural și parte a candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, fostele cinematografe vor deveni spații multifuncționale culturale, dotate cu aparatură de proiecție, dar potrivite și pentru alte arte ale spectacolului și nu numai (teatru, concert etc.). Excepție face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă, prin colaborarea cu Institutul Francez și organizațiile din domeniul promovării filmului din Timișoara”, a anunțat viceprimarul Timișoarei.
Primăria Timișoara a semnat o declarație de colaborare cu Institutul Francez, compania Groupama și Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent – Timishort pentru Cinema Studio. Scopul este crearea unui cinema de artă pentru 2021, sub cupola rețelei Europa Cinemas. Cinema Studio urmează să fie renovat și să funcționeze ca un centru cultural care va promova filmul european, românesc și de autor, compania implicată în proiect urmând să ofere în jur de 100.000 de euro.
Au fost făcuți primii pași și pentru renovarea fostului cinematograf și a grădinii de vară de la Arta, de pe str. Văcărescu, care au ajuns la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”. Instituția de cultură va face reparațiile de care este nevoie, urmând să investească 250.000 de euro primiți de la Fondul Bethen Gabor Alap Ungaria.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2029299″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!