Ciprian Mert este învățător la Sintești, un sat din estul Timișului. Oriunde a fost, pe Ciprian l-a călăuzit chemarea satului. Așa că, la momentul potrivit, a fost timpul reîntoarcerii.
Ciprian Mert s-a născut în satul Sintești din comuna Margina, iar după terminarea Liceului Pedagogic din Timișoara, s-a întors în localitatea natală. Ar fi vrut să urmeze cursurile Liceului Militar, însă părinții, ambii învățători, l-au convins să se îndrepte spre activitatea didactică.
„Singura mea dorință, în 1996, când am terminat, a fost să mă duc acasă”, a spus pentru Tion Ciprian Mert.
În trecut, Ciprian a practicat cu pasiune sportul. Kick-boxing mai exact și a fost campion național de câteva ori, participând și la campionatul european, apoi s-a axat pe antrenorat.
A încercat și alte forme de mișcare. După ce a fost dansator în ansamblurile Timișul și Făgețana, Ciprian a fost instructor de dansuri populare la Făget. De câțiva ani a înființat în Sintești un ansamblu de călușari și altul de dansuri populare.
„Nu îmi place orașul, chiar dacă îmi place să călătoresc”, ne-a mai explicat Ciprian.
El a bătut toată Europa, la început în calitate de sportiv, apoi de dansator la ansambluri folclorice.
Cum s-a născut muzeul sătesc din Sintești
Învățătorul din Sintești povestește cum o pasiune a tatălui său a fost transformată într-o moștenire a satului. Muzeul este pentru Ciprian o formă de a-și onora tatăl și setea de cunoaștere pe care și-a manifestat-o peste ani.
„Tatăl meu a fost toată viața pasionat să culeagă, să strângă de la poezii și orice ține de folclor până la obiecte și, la un moment dat, am avut o colecție destul de mare acasă. Se punea problema ce facem, unde să o punem și atunci am mers la primărie, care ne-a dat o sală mică la noi, am vrut să facem un muzeu, dar când ne-am dus acolo nu puteam să le aranjăm, atât de multe erau. Am pus o parte din obiecte și am funcționat așa doi ani, după care am căutat o altă locație, care s-a dovedit a fi fosta primărie, pentru că Sintești a fost centru de comună până în perioada comunistă.
Clădirea este foarte veche, dar foarte bine construită de austro-ungari în 1776, însă în paragină, nu ruină, pentru că fusese, pe rând, grădiniță, birt, magazin, iar grădiniță și într-un final rămăsese așa pe nicăieri. Primăria (n.r. Margina) a fost de acord să ne dea clădirea, dar atât. În prima fază am făcut un pic de ordine, am mai curățat. Am avut noroc că în 2022 am dat de Asociația Acasă în Banat și dânșii s-au hotărât să ne ajute. Au venit în jur de 50 de voluntari și au reparat interiorul muzeului”, ne-a povestit Ciprian Mert.
Muzeul este accesibil oricui, oricând. Nu are orar de funcționare, nici taxă de intrare. Ciprian deschide porțile vizitatorilor atunci când aceștia ajung la Sintești, locuind la două minute distanță.
Chiar dacă nu plătește chirie pentru spațiu, achită din propriul buzunar cheltuielile legate de funcționarea și întreținerea imobilului la care au mai rămas de renovat exteriorul și acoperișul. Parte din banii investiți aici provin din activitatea de opincar a învățătorului.
Mărturia unei istorii de secole
Muzeul Satului din Sintești a atras vizitatori din toată țara, dar și din străinătate. Cei mai îndepărtați au venit din Australia și America. De-a lungul timpului au venit turiști și din Austria, Germania, Rusia, Africa de Sud sau Noua Zeelandă.
Interes pentru muzeu manifestă și copiii. Anul trecut, 3.200 de elevi i-au trecut pragul în doar cinci zile la Săptămâna Altfel.
Vizitatorii pot admira în cele trei săli peste 2.000 de obiecte, dintre care cel mai „nou” are 100 de ani. Colecția include un car restaurat, echipament de miner, costume populare, arhiva școlii din 1776, o parte dintre alămurile folosite de cele două fanfare, ortodoxă și baptistă, obiecte ale călușarilor, partiturile Corului de la Sintești și un război de cusut funcțional.
De asemenea, la Muzeul Satului din Sintești vizitatorii pot vedea o copie după scrisoarea lui Ciprian Porumbescu, care, venind în Banat, a fost impresionat de activitatea corală.
O altă atracție a muzeului este atelierul de tâmplărie al bunicului lui Ciprian Mert, care a fost tâmplarul satului, cu toate ustensilele.
Inițiativa lui Ciprian, motivație pentru comunitate
Muzeul Satului deschis de Ciprian Mert la Sintești a fost sursă de inspirație și pentru alți localnici din zonă. „Marele câștig” al proiectului, spune el.
Astfel, o familie din Zorani a deschis în propria casă, într-o cameră amenajată tradițional, un mic muzeu. Iar la Curtea, o altă familie a restaurat casa părintească și a amenajat-o cu obiecte vechi adunate de la localnici.
Zona s-a dezvoltat în ultimii ani astfel încât să fie primitoare pentru turiștii care vin în număr tot mai mare. În funcție de anotimp, cei care ajung aici pot servi masa la tanti Emilia din Coșteiu de Sus, pot vizita grădina cu trandafiri de la Curtea, lanul cu lavandă de la Zorani, bisericile de lemn din zona Făgetului, Luncani și Pietroasa.
În ultima vreme, tot mai mulți orășeni și chiar străini și-au luat teren pentru a-și ridica o casă ori au cumpărat locuințe vechi și le-au renovat. La Groși, spre exemplu, s-a stabilit o familie din Danemarca.
Povestea merge mai departe
De curând, Ciprian Mert a demarat un nou proiect cu ajutorul unei asociații pentru a repara școala din Sintești, ridicată de austro-ungari în anul 1776.
„Sintești s-a întărit foarte bine, avem peste 70 de copii de până la clasa a IV-a. La un sat de 300 de oameni e foarte mult. Satul e stabil, vin oameni în alte părți. Trimitem o parte dintre copii la școala din Margina pentru că să stai în frig, cum am stat eu în urmă cu 40 de ani când am învățat, nu e normal. Deja prin această asociație s-a făcut o instalație nouă pentru încălzire, un copil a remarcat că stăm la 22 de grade, nu la 13 ca până acum. Urmează să schimbăm podelele, să izolăm pereții, să coborâm tavanul, să amenajăm curtea și o mini-grădină bio.
O să fac cu elevii opincărie, pictură pe sticlă, olărit, dansuri, călușarul… O să avem întâlniri periodice cu psihologi pentru că avem multe mame tinere, avem copii cu probleme. Încercăm cumva să facem oamenii să înțeleagă că nu e greșit să spui- domnule, am o problemă, recunosc-, e primul pas, apoi caut soluții. La sat încă e metoda asta: taci din gură, lasă că vedem noi, că așa a făcut și mama”, ne-a spus Ciprian Mert.
Următorul obiectiv din localitate care va fi supus renovării este grădinița, care este frecventată de câteva zeci de preșcolari.
Foto: arhivă personală
Trimite articolul
XCa de obicei, omul sfințește locul!
Superba zona, ar fi pacat sa inceapa turismul de masa cu invadatori dotati cu PET-uri si GPS-uri.
Superb articol! Felicitări domnului Pert!
Minunat. Asa articole sa tot citim!
Domnul profesor merita Titlul de Onoare si 30.000 de euro nu Maia Sandu !!!!
Buna seara! Felicitari pt ceea ce împliniti ! Cu muulti .multi ani in urma ,mama dvostra , dna Lucia Mert a fost invațatoare mea in satul Cosevita,iar tatal dvoastra dl Emil Mert mi-a fost profesor de muzica la scola sin Margina ! Minunati
oameni si dvoatra le calcati pe urme …FRUMOS!