Reprezentanţii PSD au fost de fapt nemulţumiţi de faptul că primarul Nicolae Robu a refuzat să iniţieze un proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier al lui Dan Idolu, cel care ar trebui să ocupe locul lăsat vacant în consiliu de Florică Bîrsăşteanu, ales parlamentar la recentele alegeri parţiale.
Robu a afirmat că a solicitat un punct de vedere oficial din partea Autorităţii Electorale Permanente, având în vedere că s-ar putea să fie nevoie şi de acceptul său, ca şi preşedinte al PNL Timiş şi copreşedinte al defunctei USL, pentru ca reprezentantul PSD să poată intra în consiliu. Şi asta, pentru că s-a mers pe o listă comună la alegerile din 2012. În plus, primarul consideră că locul… ar trebui să revină PNL, care ar fi cedat două locuri conservatorilor cu care erau aliaţi la acea vreme, înainte ca aceştia să treacă de partea PSD.
Atunci când s-a ajuns la punctele suplimentare de pe ordinea de zi, consilierii PSD au părăsit sala de consiliu, în frunte cu viceprimarul Traian Stoia. I-au urmat doi dintre aleşii PNŢCD, Flavius Boncea şi Bogdan Herzog, reprezentanta FDGR, Elena Wolf, consilierul PP-DD Lucian Taropa şi consilierul PC Geană Nistor. Celălalt ales al PC, Dorel Bogluţ, n-a putut pleca pentru că era preşedinte de şedinţă… „Au plecat toţi pesediştii din consiliul local!”, a exclamat consilierul PNL Ciprian Jichici. Liberalii n-au fost prea afectaţi pentru că au rămas exact 14 consilieri în sală, iar şedinţa a putut continua…
„Primarul a spus, la începutul ședinței, că aproape toate proiectele au trecut prin comisii. Au fost comisii în timpul plenului, că nu înțeleg. Nu e firesc ca noi, consilierii locali, să ne trezim cu o oră înainte de plen cu proiecte de hotărâre și să trebuiască să le votăm, fără să ne uităm pe ele, fără să vedem avizul juridic, fără să avem timp să le citim măcar. Toate au o limită. Acum a fost limita. De acum încolo nu vom mai accepta suplimentare decât în cazuri care sunt absolut necesare. Acordarea titlului de cetățean de onoare postmortem nu cred că e o urgență pentru Timișoara. Vom vota proiecte suplimentare doar în măsura în care vor fi absolut necesare pentru oraș, nu acordarea titlului de cetățean de onoare unui decedat”, a explicat consilierul local PSD Alfred Simonis, pe holurile primăriei.
Pe anexa la ordinea de zi erau de fapt patru proiecte privind conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Timişoarei, pentru Paul Neagu, Henry Coursaget, Janette Lorent şi Marc Lorent. Primarul spune că era nevoie să se voteze acum proiectele de hotărâre pentru ca distincţiile să poată fi acordate de Ziua Timişoarei, în 3 august.
Robu i-a acuzat pe aleşii PSD că au încercat să boicoteze proiecte importante pentru oraş.
„Am avut pe lista suplimentară un proiect care avea ca menire să modifice indicatorii tehnico-economici pentru un proiect european care este al Spitalului Municipal, condus de un pesedist. Un om corect, de altfel, şi bun manager. Ce a făcut partidul domnului Mazilu, directorul Spitalului Municipal? A boicotat acest proiect (n.r. – reabilitarea Ambulatoriului de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Municipal). Noroc ca, la limită, am reuşit să avem 14 voturi şi nu am încurcat un proiect cu fonduri europene, aşa cum a încercat PSD să facă. Regret că a căzut un alt proiect, care era important pentru municipalitate, care ar fi adus mai multe venituri la bugetul local, care permitea valorificarea, în scopuri de publicitate, a stâlpilor pe care îi are RATT. Din cauza poziţiei PSD, acest proiect a căzut şi eu cred că lumea ar trebui să îi penalizeze pe cei care, în loc să creeze condiţii pentru bunul mers al lucrurilor în Timişoara, boicotează activitatea!”, a reclamat primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!