La ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara din 18 iunie, prima de după alegerile locale de acum o săptămână și ceva, spiritele au fost cam încinse și s-a lăsat cu circ.
La început ședinței, totul părea că va decurge civilizat. Primarul Dominic Fritz și consilierii locali – atât cei din opoziție, cât și cei din USR – au spus că sunt deschiși să colaboreze până la final de mandat, adică prin septembrie – octombrie. Asta deși doar o parte a acestora se vor mai regăsi în viitorul mandat.
Nu s-a mai votat prin sistemul digital…
De-a lungul ședinței, viceprimarul Ruben Lațcău, președintele de ședință, s-a plâns în repetate rânduri că nu toți consilierii locali prezenți în sală votează prin sistemul digital. Nici măcar împotrivă sau pentru abținere. Multe proiecte au fost aprobate la limită, cu 14 voturi „pentru”.
„Dragi colegi, să știți că avem câteva proiecte foarte importante pe ordinea de zi legate de finanțări. V-aș ruga totuși să nu pierdem încă răbdarea”, a spus Lațcău, la punctul cu numărul 33.
Totuși, la punctul 34, nu s-au strâns decât 12 voturi în total.
„Dragi colegi, vă reamintesc că rolul nostru este să aprobăm sau să respingem proiectele. Nu putem să stăm pe scaun și să ne facem că plouă. Avem 12 consilieri, din 18 la masă, care au votat. Vă rog frumos să votați, dragi consilieri”, a intervenit din nou „vicele”.
Pentru că „poate nu funcționează sistemul de vot”, Paula Romocean a propus votul cu mâna ridicată. Adrian Lulciuc, liderul consilierilor locali liberali, a spus că nu s-a plâns nimeni de această problemă.
Totuși, până la urmă, pentru că din nou s-a repetat situația, la insistența lui Lațcău, s-a supus prin vot digital trecerea la acest sistem. Și s-a agreat, pentru că era nevoie doar de majoritatea celor prezenți, nu de cea absolută, de 14.
…. și s-a trecut la vot cu mâna ridicată
Deși s-a schimbat sistemul de vot, circul a continuat și mai tare. Au rămas în sală doar 16 consilieri. A urmat punctul 35, legat de un PUZ. S-au ridicat mâinile pentru voturile „pentru”, dar la „împotrivă” sau „abținere” a rămas rumoare. Așa a început un dialog între Ruben Lațcău și consiliera locală Daniela Mariș (PNL).
„Deci dumneavoastră nu vreți nici să vă abțineți, nici să votați pentru sau împotrivă?”, a întrebat viceprimarul userist.
„Eu nu vreau să îmi exprim dreptul la vot. (Prin – n.r.) Ce faceți aici, sunteți un fel de tiran. Ne spuneți ce să facem, cum să facem, ce avem voie, ce nu avem voie. Avem, totuși, un mandat pe care o să îl ducem până la capăt, dar să nu îl ducem cu circ. Avem dreptul să votăm sau să nu votăm, să ne abținem. Este dreptul nostru. Dacă avem toată tehnica asta, eu zic că ar trebui să o folosim. Nu ne întoarcem în 1800 să ridicăm mâna, apoi să ne certați că nu am ridicat sau nu am votat. Așa ceva nu este normal în consiliul local și în Timișoara”, a răspuns Daniela Mariș.
„Doamna Mariș, mandatul acesta vine cu o responsabilitate pe care o avem noi, ca oameni votați de către cetățenii Timișoarei, vizavi de acest oraș. Noi am avut astăzi câteva puncte unde municipiul Timișoara a pierdut în instanță, iar instanța obligă municipiul Timișoara să acționeze. Consilierii prezenți, votați de către cetățeni să reprezinte orașul Timișoara, în fața unei decizii a instanței care ne obligă, să nu voteze. Este un act de iresponsabilitate”, a replicat Lațcău.
Aceeași Daniela Mariș a mai criticat, în continuare, faptul că s-a schimbat aplicația pe care au fost urcate proiectele de hotărâre și că acum nu mai are acces, deși a discutat cu angajații de la „Digitalizare”. Niciun alt consilier local, nici măcar de opoziție, nu s-a mai plâns de acest aspect.
În orice caz, au urmat noi discuții. Lațcău a insistat că toate aceste gesturi de abținere trebuie „asumate”, în timp ce liderul liberal Adrian Lulciuc a criticat faptul că acesta „pune presiune”. În rest, Radu Țoancă (PSD), care deși a continuat să voteze, a spus că trebuie respectată și opțiunea celor care nu vor să facă asta, iar Roxana Iliescu a cerut să fie făcute publice toate voturile, inclusiv cele de la ședințele precedente.
Până la urmă, s-a reluat votul, iar discuțiile au părut că măcar au avut efectul de a face „asumate” abținerile. Astfel, proiectul 35, legat de un PUZ, a căzut la vot, cu 12 voturi „pentru” și 5 abțineri.
După aceea, s-a aprobat revenirea la votul digital… prin vot cu mâna ridicată. Până la final, însă, au mai apărut câteva contre legate de modul de lucru în consiliul local. Dintre liberali, au intervenit Adrian Lulciuc, Simion Moșiu și Dan Diaconu. De partea cealaltă au mai luat cuvântul de câteva ori în schimburile de replici Lațcău și Fritz.
Trimite articolul
XDeci liberalii vin in sala de consiliu ca sa isi ia indemnizatia de consilier local.
Stau acolo sa ia cuvantul, sa isi dea cu parerea, dar la final sa nu voteze.
Pai de aia v-am trimis acolo ? Sa nu cititi proiectele ? Sa nu fiti atata de verticali incat sa va abtineti sau sa votati impotriva.
Asta e PNL Timis, o sleahta de fripturisti care merg la ședințe sa isi ja banii de consilier local.
-
cam 58% din cetatenii cü drept de vot au stat acasa tura asta. la alegerile de acum 4 ani, doua treimi au stat acasa.
-
Diferenta e ca reprezentantii cetatenilor sunt platiti si implicit au niste obligatii
-
Absolut penibil! Nivel de AUR – sau mai rau!
Ar trebui sa existe o modalitate de a-i sanctiona, altfel decat prin vot – sa existe regulamente cu amenzi / pierderea “demnitatii” – adica a functiei, ca despre demnitate nu prea poate fi vorba.
-
“dragostea nu se voteaza” iti suna cunoscut? ipocritilor.
Firimiturile mafiei comasate PSDNL fierb că trebuie să stea în lesă în Timișoara: un deliciu!