Bugetul consolidat al Municipiului Timișoara pentru anul acesta este de 1.422.244.950 lei, după o creștere a veniturilor proprii, însă această creștere este anulată în cea mai mare parte de măsurile impuse prin Legea Bugetului de Stat 50/2019, potrivit căreia unitățile administrativ teritoriale sunt obligate să suporte din veniturile proprii cheltuielile cu finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, susțin reprezentații primăriei. Diferența în minus este de peste 20 de milioane de lei.
Veniturile proprii sunt influențate negativ și de măsurile reglementate de OUG 114/2018, potrivit căreia, începând cu 2019, categoriile de venituri din ramura construcții sunt scutite de la plata impozitului de venit.
„Sunt mulțumit de ce a ieșit în condițiile date. Evident că mi-am dorit să avem venituri mult mai mari și cheltuieli de funcționare mai mici, numai că asta nu s-a putut. Noi am estimat veniturile, consider eu, realist, cheltuielile sunt consecință a legislației în vigoare și trebuie acoperite și nu ne-au rămas pentru investiții așa de mulți bani câți ne-ar fi plăcut să rămână. Dar nu trebuie să uităm că noi avem o mulțime de proiecte pe fonduri europene, 65, care toate sunt eligibile, nu am dubii în această privință. Nu o să fie toate finanțate, pentru că nu sunt atât de mulți bani europeni la dispoziția României. Dar vor veni sume foarte importante, din totalul de 480 de milioane de euro mă aștept să ne vină o cotă parte importantă, care va completa ceea ce realizăm cu titlu de investiții din bani de la bugetul local. Noi avem circa 300 de poziții de investiții, în diverse stadii, și vom susține efectiv tot ce putem din mers. (…) Bugetul local este de 974 de milioane de lei, cu un program de dezvoltare de 247 milioane de lei”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Consilierii locali ai PSD au anunțat înainte de ședință că nu votează bugetul, așa că s-au abținut de la vot, dar nu de la comentarii. Cea mai vocală a fost însă Laura Chindriș, consilier local ALDE, care a avut patru amendamente pentru buget, însă niciunul nu a fost adoptat. Ea i-a atras atenția primarului că proiectul de buget nu are aviz de la Comisia economică a CLT.
„Eu știu că v-ați consolidat Grupul Împotriva Timișoarei și evident că faceți tot ce vă stă în putință ca să blocați bugetul. Ați mai făcut asta și l-ați dat afară pe domnul Stoia. (…) Vorbiți ca o domnișoară, nu ca o țață, vă rog frumos! Nu mă întrerupeți”, a răbufnit Robu, care a ținut să explice că bugetul are aviz de la trei comisii, însă nu și de la cea economică. Potrivit consilierului personal al primarului, Cătălin Iapă, doar doi membri din cinci ai comisiei economice și-au dat semnătura pe proiect.
Chindriș a propus să fie alocate fonduri pentru studii de fezabilitate pentru parcări mari în zona centrală, la Punctele Cardinale, Parcul Botanic, Ceasul Floral și la Grădina de Vară Capitol, dorind să ia din banii puși deoparte pentru studiul de prefezabilitate dedicat metroului: 145.000 de lei. Edilul-șef i-a explicat însă că primăria nu are niciun teren în zonă și i-a rugat pe aleșii locali să nu voteze amendamentul alesei ALDE. Laura Chindriș a mai propus să se aloce bani și pentru amenajarea de parcări prin desființarea fâșiilor de pământ de la marginea carosabilului și să se renunțe la fântânile ornamentale, dar primarul a replicat că a făcut deja acest lucru. S-a vorbit despre circ și comedii, astfel că alesul PSD Luminița Țundrea i-a luat apărarea colegei de alianță.
„Mă simt profund jignită și discriminată de modul în care luați în derizoriu propunerile colegei noastre. Eu consider că vine cu propuneri pertinente. În ce măsură sunt realizabile sau nu urmează să se stabilească ulterior. Rugămintea mea este ca dvs. și toți colegii bărbați să o ascultați și să luați în considerare că ea a muncit pentru aceste propuneri. Nu suntem la un circ, nu suntem la o comedie ieftină, vă rog să o ascultați, discutăm despre bugetul Timișoarei”, a răbufnit Țundrea.
O altă propunere venită de la Chindriș, aparent singura cu propuneri din opoziție, s-a referit la alocarea de bani pentru un SF privind un stadion ultramodern, dar primarul a precizat că e aproape gata studiul de fezabilitate.
„Domnișoară Chindriș, suntem în fază avansată, primim proiectul pentru stadion nou, foarte modern. La următoarea ședință veți vota SF în sine, în complexul sportiv din Calea Buziașului. Avem în buget trei complexuri”, a replicat Robu.
Ioan Mateescu, consilier local PSD, a propus și el un amendament, pentru amenajarea unei parcări pe str. Paul Constantinescu colț cu str. Dreptatea, un teren câștigat în instanță de primărie. Propunerea lui a fost votată, însă nu a prevăzut nicio sumă și nici sursă de finanțare.
Revenind la pozițiile din buget, reprezentanții primăriei, prin vocea viceprimarului Dan Diaconu, au propus să se mai aloce 1 milion de lei pentru execuția unei parcări supraterane pe Take Ionescu, 200.000 de lei pentru un SF+PT privind amenajarea unei parcări pe str. Dr. Nemoianu, la spitalul de copii, 200.000 de lei pentru un SF+PT privind reabilitarea zonei Traian, 1 milion de lei pentru o stație de transformare la depoul STPT din Dâmbovița, pentru racordarea stațiilor de încărcare rapidă și stațiilor de încărcare lentă, infrastructură necesară pentru funcționarea autobuzelor electrice cumpărate de Ministerul Dezvoltării cu bani europeni, 428.000 de lei pentru Monumentul Revoluției din 1989, câte 100.000 de lei pentru proiectele de reabilitare a podurilor Mihai Viteazu și Iuliu Maniu, 25.000 de lei pentru panouri mobile de afișaj, 20.000 de lei pentru bustul protopopului ortodox al Timișoarei Ioan Oprea și 1 milion de lei cofinanțare pentru echipamentele de 10 milioane de lei prevăzute într-un proiect al ministerului la Spitalul „Victor Babeș”.
Primarul Nicolae Robu spune că nu poate renunța la nicio investiție, chiar dacă nu sunt suficienți bani, așa că se dorește pregătirea studiilor necesare.
„Vrem să finalizăm în acest an clădirea spitalului de copii și am susținut continuu acest proiect (…) pentru drumuri, poduri, străzi, am alocat 53 de milioane de lei pentru investiții și este suficient să vă spun că intră la finanțare Pasajul Solventul și noua linie de tramvai Solventul – Gară, inclusiv acel proiect, hai să-i zicem așa, că a intrat deja în conștiința publică, «autostrada pentru biciclete». Și multe altele. Avem trei creșe care vor fi finanțate din fonduri europene și una cu bani de la bugetul local. Pentru cultură avem alocate 20,7 milioane de lei, pentru Centrul MultipleXity, pentru Palatul Culturii, apoi reabilitarea fostelor cinematografe, refacerea scenei din Parcul Rozelor și pentru amenajarea de spații de creație pentru Teatrul German, prin refuncționalizarea fostelor ateliere de la IC Brătianu (…) vom începe execuția complexului sportiv din Calea Lipovei, deci va intra la licitație pentru execuție. Pregătim complexul din Calea Buziașului și într-o fază nu la fel de avansată se află cel din Calea Șagului, dar și el avansează. Vom începe lucrările la Parcul Civic, apoi la parcul din Piața Crucii, vom avea intervenții în Parcul Copiilor și cred că iubitorii de skateparkuri poate nu mai cred, totuși vom face acel parc în Parcul Central. Vom face expropriere și apoi vom amenaja spațiile verzi pe strada Kiriac și pe strada Verde”, ne-a explicat Robu.
Au rămas în buget și „autostrada pentru biciclete”, pe relația E-V, respectiv pe relația N-S, pentru care alocă 100.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate. Nicolae Robu nu a renunțat nici la ideea metroului, pentru care mai s-au alocat 145.000 de lei, tot pentru un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou. De asemenea, nu au fost lăsate deoparte nici fântânile ornamentale din intersecții, dar nici fântâna muzicală, promisă de primar încă din campania electorală din 2012.
AICI găsiți și alte finanțări din bugetul Timișoarei pe 2019!
Edilul-șef spune că toate proiectele sunt prioritare și că se va lucra la ele în ritmul în care se poate, în funcție de sistemul de legi în care funcționează primăria.
„Pentru noi toate sunt prioritare, le începem în ritmul în care putem să le începem prin evoluția lucrurilor în sistemul birocratic, în sistemul de legi în care funcționăm. Nu putem să așteptăm să vedem dacă un obiectiv la care ținem cel mai mult se poate materializa sau nu, pentru că există riscul ca el să se blocheze într-o licitație și, dacă nu demarăm și altele, să pierdem acele luni de zile, câteodată ani, în licitații. De aceea noi avem ca abordare curajul de a da drumul mai multor investiții și apoi de a le sprijini cu bani mai mulți pe cele care au posibilitatea să avanseze mai repede”, a conchis Robu.
Bugetul Timișoarei a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” și nouă abțineri, toate venite de la aleșii PSD.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/bugetul-timisoarei-pe-2019-asemanator-cu-cel-de-anul-trecut-14-miliarde-de-lei-pe-ce-se-duc-banii/2235567
Citiți principiile noastre de moderare aici!