Cititorul ne-a trimis la redacție fotografiile în care se vede cum au fost tăiați copacii. Oamenii sunt neliniștiți deoarece bănuiesc că este vorba despre tăieri ilegale.
„Ecluza – monument istoric, peisaj sinistru – tăieri abuzive de copaci!”, ne scrie cel care ne-a trimis fotografiile. Tăierile au avut loc chiar la ecluza de la Sânmihai, iar cititorul suspecta că au „acționat” unii locuitori din zonă pentru a aduna lemne de foc.
„Sunt niște copaci pe insulă, care trebuie să fie întreținută. Există acte pentru tăierea lor și nu afectează cu nimic ce este acolo. S-a făcut curățarea pentru a se pregăti lucrarea de la nodul hidrotehnic. Este vorba despre reabilitarea nodului hidrotehnic, în vederea circulației pe Bega”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Conform reprezentanților ABA Banat, în ultima perioadă, la Nodul Hidrotehnic Sînmihaiu Român s-au derulat lucrări de reparaţii în mai multe etape. Se estimează că în 2017 vor începe lucrările efective de reparaţie ale Nodului Hidrotehnic. Pentru pregătirea acestor lucrări s-a procedat la curăţirea de vegetaţie arborescentă a malurilor insulei din interiorul Nodului Hidrotehnic.
„În ultima perioadă, la Nodul Hidrotehnic Sînmihaiu Român, s-au derulat lucrări de reparaţii în mai multe etape. Din păcate aceste lucrări s-au desfăşurat foarte lent (din motive independente de voinţa noastră – din cauza lipsei finanţării) amplasamentul fiind predat la unitatea constructoare care a desfăşurat aceste lucrări şi care, între timp, a părăsit şantierul fără a se fi ocupat de întreţinerea terenului; având în vedere că în anul 2016 au fost demarate procedurile de obținere a finanțării proiectului de reabilitare a Canalului Bega, se estimează că în cursul anului 2017 proiectul va intra în implementare și astfel vor începe lucrările efective de reparaţie ale Nodului Hidrotehnic. Pentru pregătirea acestor lucrări s-a procedat la curăţirea de vegetaţie arborescentă a malurilor insulei din interiorul Nodului Hidrotehnic, lucrări ce se impuneau, din cauza faptului că dezvoltarea acestor arbori produce degradarea pereurilor existente în partea din aval a insulei”, a spus Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABA Banat.
Conform reprezentanților ABA Banat, lucrările se execută în cadrul Programului anual de Gospodărire al Apelor 2017 avizat de către conducerea A.B.A. Banat, materialul lemnos fiind recepţionat şi înregistrat, urmând a fi folosit în cadrul centrelor gospodăreşti proprii, ca lemn de foc.
„Copacii tăiaţi sunt de esenţă moale (salcie, plop, arin), nu fac parte din fondul forestier (crescând spontan), iar tăierea lor nu afectează mediul înconjurător”, transmit reprezentanții ABA Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!