Copacul de pe strada Telegrafului pe care îl puteţi vedea în imagine s-a prăbuşit zilele trecute pe trotuar. Iar oamenii care ne-au sesizat spun că sunt şi alţi arbori cu probleme, care ar putea să cadă şi să rănească pe cineva sau să producă pagube materiale.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că se face o inventariere a arborilor şi că se intervine acolo unde sunt probleme, dar recunosc că în acest moment nu deţin o evidenţă clară şi detaliată privind spaţiile verzi din oraş.
„Se face o inventariere (…) Probabil că acel copac nu a fost sesizat de către nimeni ca fiind şubred, câteodată nici nu se vede asta, şi avem o problemă: în mod normal ar trebui să fie o evidenţă foarte clară, o fişă a fiecărui copac din oraş – să se ştie când a fost plantat, evident, şi care e durata de viaţă normală. Şi când copacii sunt la expirarea duratei de viaţă normale, atunci să fie studiaţi mai atent”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Municipalitatea timişoreană nu deţine încă un registru al spaţiilor verzi, deşi reprezentanţii Direcţiei de Mediu anunţau, încă de prin 2009, că unul dintre obiectivele lor majore este organizarea licitaţiei pentru întocmirea acestui registru, conform Legii 24 din 2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane.
Plus că aceasta a fost şi o solicitare a Curţii de Conturi, în urma misiunilor de audit făcute la Primăria Timişoara: să se realizeze o astfel de bază de date, să se inventarieze toate spaţiile verzi din oraş, astfel încât autorităţile locale să ştie exact ce suprafaţă de vegetaţie deţin şi unde, iar registrul să fie actualizat de fiecare dată când intervin modificări. Asta, dacă tot se plătesc milioane de euro, anual, pentru întreținerea lor.
În primăvara anului trecut, reprezentanţii municipalităţii spuneau că s-a demarat operaţiunea de realizare a Registrului Local al Spaţiilor Verzi, prin formatarea Cadastrului Verde şi realizarea ortofotoplanimetriei.
În ce situaţie suntem astăzi? Primarul afirmă că nu avem o evidenţă clară.
„Nu există o evidenţă riguroasă. Există, dar nu este una completă, riguroasă. S-au făcut foarte multe greşeli de-a lungul timpului. Şi plantarea de copaci făcută aşa, la iniţiative cetăţeneşti, nu este în regulă, pentru că bietul om nu are de unde să ştie ce e dedesubt, care sunt proiectele de dezvoltare urbană. A fost o greşeală atunci când s-au dat oamenilor copaci să-i planteze ei. Trebuie ca municipalitatea să facă plantări şi eu am planuri mari şi în continuare: peste 7.000 sunt plantaţi şi vor mai veni câteva mii bune. Nu concep să nu am 10.000 de copaci minimum plantaţi la sfârşitul mandatului meu, dar plantările se fac ţinând seamă şi de dezvoltările ulterioare ale oraşului, nu plantăm astfel încât peste 2 ani să vedem că trebuie să tăiem copaci tineri”, afirmă Robu.
Autorităţile locale au anunţat că vor face public un număr de telefon la care cetăţenii să poată suna pentru a sesiza astfel de probleme, un fel de Tel Verde.
„Trebuie să fie şi un astfel de număr, voi cere Direcţiei de Mediu să creeze un astfel de număr şi vă voi comunica, special pentru arbori (…) Sunt de-a dreptul aberanţi, ridicoli până la absurd, cei care îmi aduc mie reproşuri că se taie copaci în oraş. Pentru că ei se taie acolo şi când trebuie să se taie”, susţine primarul.
Ce spune Legea 24/ 2007, ignorată de Primăria Timișoara
„Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative și cantitative, precum și asigurarea informațiilor despre spațiile verzi. Registrul local al spațiilor verzi este un sistem informațional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicilor de calitate și cantitate. Registrele locale ale spațiilor verzi vor fi făcute publice și vor putea fi consultate la sediile autorităților administrației publice locale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!