Situaţia ne-a fost expusă marţi de un locuitor din cartierul Soarelui, omul fiind îngrijorat de soarta pe care o vor avea copacii după tăierile de toaletare sau corecţie aplicate în ultimele zile.
„Aş vrea să atrag atenţia asupra fenomenului de defrişare din acest cartier. De aproximativ 2 zile, o echipă de la Primăria Timişoara a apărut în zona unei parcări proaspăt amenajate de pe strada Oglinzilor din această zonă cu scopul de a toaleta copacii din acest perimetru. Nimic de obiectat până aici, chiar de apreciat această acţiune, de altfel necesară (…) Totul a fost bine şi frumos, până când echipa de “drujbari” a început să taie crenguţele uscate şi, într-un final, au ajuns să reducă 4-5 arbori la nivelul de trunchi fără nicio creangă. Acum, deşi nu ne ridicăm la nivelul de specialişti în domeniu, cum probabil ar afirma domnul primar în acest caz, eu personal am căutat pe internet, cam ce presupune o astfel de operaţiune. Mi-a fost de-ajuns să citesc 2-3 paragrafe dintr-un articol ca să îmi dau seama că această echipa este total incompetentă când vine vorba de a toaleta un copac”, ne-a scris cititorul nostru.
Acesta aduce în sprijinul spuselor sale afirmaţiile specialiştilor care atrag atenţia asupra faptului că ar trebui evitate tăierile severe de genul celei pe care o vedem în imaginea care ne-a fost trimisă.
„Tăierea severă este cea care atinge structura arborelui. Este o tăiere de formare şi trebuie să se evite în cazul arborilor adulţi. Se respectă, în orice caz, câteva reguli de bază: nu se înlătură mai mult de o treime din coroană, nu se taie crengile groase (…) Toaletarea rezonabilă a unui copac – o tăiere de întreţinere desfăşurată pe mai mulţi ani. Reguli de bază pentru tăierea de întreţinere: nu se taie ramuri mai groase de trei centimetri. Se taie rămurelele subţiri care cresc direct din trunchi (…), se pot face tăieri proporţionale ale coroanei, înlăturând crenguţele subţiri, nu se taie decât ceea ce poate dăuna sănătăţii şi esteticii arborelui, crengile moarte sau bolnave, crengile plasate prost şi care împiedică pătrunderea luminii în coroană”, mai aminteşte cititorul nostru, citând sursa (http://nazone.ro/2013/05/toaletarea-arborilor.html).
El susţine că arborele care poate fi văzut în imagini nu era uscat şi nu crea probleme.
„Menţionez că acest nuc este într-o zonă verde, alături de alţi copaci (încă), nu încurca pe nimeni şi era verde, nu uscat”, afirmă Daniel, cititorul care ne-a sesizat situaţia din cartierul Soarelui.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara afirmă de regulă că tăierile sunt necesare pentru că unii arbori reprezintă un pericol, cei bătrâni şi bolnavi, sau afectează prin dezvoltarea lor reţelele de utilităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!