Timişorenii s-au plâns că în mai multe parcuri şi locuri de joacă din oraş este mizerie. Unii s-au oferit chiar să facă muncă voluntară, să cureţe ei aceste spaţii, dar să nu mai plătească taxe şi impozite în acest caz…
„Sunt un părinte cu un copil mic, care din păcate trebuie să trăiască în mijlocul civilizaţiei şi doresc să se realizeze o ştire despre mizeria în care trebuie să se joace copiii noştri. De exemplu, spaţiul de joacă din Parcul Bihor, Piaţa Karlsruhe, este plin de gunoaie şi frunze uscate. Puteţi să propuneţi domnului primar ca toţi părinţii care au copii mici să nu mai plătească taxe şi impozite şi atunci vom face cu rândul muncă voluntară şi vom curăţa noi aceste spaţii”, ne-a scris un cetăţean.
O doamnă ne-a sesizat situaţia unui alt parc, Parcul Adolescenţei, la fel, mizerabil.
„Vă rog ajutaţi-ne. Cine trebuie să se ocupe cu curățenia din parcurile amenajate pentru copii? Vorbesc despre parcul din Calea Girocului, care este amplasat în faţa Şcolii Generale 25, care este extrem de murdar şi odată cu venirea sezonului rece a devenit, şi mai mult, ţarc pentru câini cu stăpân și câini comunitari”, a reclamat cititoarea noastră, care ne-a trimis şi mai multe fotografii cu situaţia expusă.
Un alt parc unde, la fel, zilele trecute se puteau observa o mulţime de gunoaie este cel din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”.
De ce s-a ajuns în această situaţie?
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că au expirat contractele care erau încheiate cu diferite firme pentru întreţinerea parcurilor şi a locurilor de joacă şi că, deşi s-a aprobat o hotărâre de consiliu local prin care s-a stabilit ca acestea să fie preluate de Horticultura, societatea nu a făcut-o încă. Prin hotărârea adoptată în luna august s-a stabilit ca societatea Horticultura, care are ca acţionar unic consiliul local, să preia serviciile la aceleaşi tarife pe care le-au avut operatorii privaţi înainte, urmând ca administraţia locală să decidă, în urma unui studiu, cum se va proceda pe mai departe: dacă aceste servicii vor fi atribuite prin licitaţie publică unor privaţi sau dacă vor fi delegate direct operatorului primăriei. Oricum, Horticultura nu a preluat încă respectivele contracte pentru că… practică tarife mai mari. Şi aşa au ajuns unele dintre parcurile şi locurile de joacă din oraş într-o stare mizerabilă.
Cei de la Horticultura au cerut rediscutarea tarifelor, dar autorităţile spun că nu mai este loc de discuţii.
„Am avut un contract care a expirat pentru acele parcuri, care au şi locuri de joacă. În zona de nord mai sunt în vigoare, urmează să expire şi acelea în data de 10 octombrie. S-a făcut o adresă către Horticultura pentru preluarea acestor contracte conform hotărârii de consiliu local. Cei de la Horticultura ne-au răspuns că doresc să transmitem către comisia de negociere solicitarea lor de a discuta despre tarifele pentru fiecare zonă în parte, pentru că în hotărâre era prevăzut că vor prelua contractele la tarifele stabilite cu firmele cu care erau încheiate iniţial contractele, prin licitaţie electronică. I-am spus şi domnului primar, iar decizia este următoarea: trebuie respectată hotărârea de consiliu local. I s-a transmis societăţii Horticultura să se prezinte la primărie pentru semnarea acelor contracte. Trebuie să vină…”, a explicat şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
Până la semnarea contractelor, reprezentanţii municipalităţii au cerut Retimului să golească totuşi coşurile de gunoi…
„Contractele urmează se fie semnate, dar asta nu înseamnă că până la semnarea lor primăria nu ia măsuri pentru golirea coşurilor de gunoi şi întreţinere, aceste activităţi desfăşurându-se cu societatea Retim. Am solicitat sprijinul societăţii de salubrizare. În parcul de la stadion au şi fost golite coşurile de gunoi, i-am trimis şi s-a rezolvat… În acelaşi timp intervenim cu forţa specială, cu cei de la penitenciar”, a dat asigurări directorul de la Mediu.
Rămâne de văzut dacă şi în ce condiţii vor fi semnate contractele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!