În luna mai, primarul Nicolae Robu anunța că vrea să creeze un comitet special pentru combaterea ambroziei, iar Timișoara să colaboreze cu localitățile limitrofe pentru a stârpi planta. Edilul spunea că degeaba se tunde ambrozia în Timișoara dacă în comunele de lângă oraș nu se întâmpla asta, alergenii fiind purtați de vânt. Potrivit lui Robu, statisticile prezentate de specialiștii din primărie arată că 15% din timișoreni sunt alergici la ambrozie.
„Trebuie să facem front comun, nu e de joacă cu această plantă, ea creează alergii la 15% din populația Timișoarei, așa mi s-a spus mie. Trebuie să acționăm coordonat, în campanii. Când sunt momentele cele mai potrivite o să acționăm cu toții. Vreau să-i chem pe primari, indiferent de culoarea politică, să ne stabilim împreună momentele de intervenție și modul în care să intervenim”, spunea acesta în 4 mai.
Iată că abia în iulie a fost pusă ideea primarului în mișcare. Mai exact, la o întâlnire pe alte teme, cu edili de lângă Timișoara, Robu a ridicat și problema ambroziei. S-a decis ca din partea fiecărei localități să existe câte o persoană responsabilă.
„Am convenit să ne desemnăm persoane care se ocupă de subiect și care să relaționeze între ele și să acționăm sincronizat astfel încât să nu mai apară situații ca până acum, când vin sporii dintr-o unitate administrativ teritorială în alta, aduși de vânt. Din partea Timișoarei se ocupă city managerul Robert Kristof”, a anunțat primarul.
Robu spune că a aflat că în Dumbrăvița nu ar fi probleme așa mari, pentru că primăria de acolo folosește o substanță care ar avea succes.
„Primarul Malac din Dumbrăvița era foarte mulțumit de o substanță pe care a folosit-o. Persoanele pe care le vom desemna vor avea grijă să ne ocupăm mai eficient cu toții de această problemă”, a conchis edilul-șef.
Polițiștii locali au prezentat recent o situație. Au verificat 160 de terenuri neîngrijite, ai căror proprietari au fost sancționați anul trecut pentru că nu au luat măsuri de cosire. 100 dintre ei s-au conformat și au cosit terenurile, spuneau oamenii legii recent. Anul acesta, 54 de proprietari din Timișoara s-au ales cu amenzi.
Ambrosia artemisiifolia este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină, scrie Wikipedia. Iar locuri lăsate în paragină sunt destule în Timișoara.
Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii și la începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2072213″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!