Ciuhandu a precizat că PNŢCD recunoaşte importanţa actului semnat la 23 august 1944, însă condamnă faptul că armata sovietică, care ar fi trebuit doar să tranziteze România, şi-a instalat apoi tancurile în ţara noastră.
„Astăzi, la 67 de ani de la actul de la 23 august 1944, trebuie să recunoaştem că, dacă nu ar fi avut loc ruperea alianţei cu hitleriştii, România ar fi fost complet distrusă sub tăvălugul Armatei Roşii. Totuşi, nu putem să uităm faptul că armata sovietică, cea care ar fi trebuit numai să tranziteze România, şi-a instalat tancurile în ţară imediat după 23 august, făcând abuzuri inimaginabile. Acest lucru a dus, de altfel, la instalarea, în 6 martie 1945, a primului guvern preponderent comunist din istoria României. Acţiunea sovietică a continuat cu falsificarea alegerilor din 1946 şi a culminat cu alungarea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României din ţară, la 30 decembrie 1947”, a precizat Gheorghe Ciuhandu.
În opinia liderului PNŢCD Timiş, perioada neagră care a început atunci este resimţită şi astăzi, România confruntându-se cu “o criză economică fără precedent”.
“Perioada neagră a poporului român continuă şi astăzi. Astăzi, după 67 de ani, în structurile puterii politice, economice şi sociale din România, găsim în continuare foşti reprezentanţi ai Partidului Comunist şi foşti reprezentanţi ai Securităţii. Promisiunile electorale s-au dovedit a fi doar praf în ochi, întrucât până acum nu s-a făcut niciun pas concret pentru asanarea morală a societăţii româneşti. Mai mult decât atât, ţara se confruntă cu o criză economică fără precedent, la care guvernul prezintă doar soluţii populiste, neaplicabile în realitate, în lipsa unui program concret. Singurele măsuri anti-criză vizează bunăstarea materială a unor reprezentanţi ai guvernului, afacerile făcute în această perioadă fiind deja de notorietate. Eşecul guvernării este mascat prin aruncarea de responsabilităţi şi încercarea de blamare a autorităţilor locale”, a mai spus Ciuhandu.
El a precizat că România are nevoie de “o nouă atitudine politică”, care ar putea fi oferită de PNŢCD, partid care este însă măcinat de confruntări interne.
“Este evident că avem nevoie de un alt tip de atitudine politică. În urmă cu un deceniu, PNŢCD a scos România dintr-o criză aproape la fel de gravă ca şi cea de acum, dar aceasta pentru că atunci PNŢCD, ca întotdeauna în istoria sa, a pus pe primul plan interesul naţional plătind costurile politice aferente. Dar a salvat România de la crah în perioada 97-99 şi a aşezat economia ţării pe o bază care i-a asigurat creşterea de atunci încoace. Azi constatăm că e nevoie, din nou, de noi. O constatare cu atât mai frustrantă cu cât nu putem să ne manifestăm. Nu putem nădăjdui la încrederea electoratului cât timp rămânem marginali şi ne batem între noi”, a mai precizat preşedintele PNŢCD Timiş.
În concluzie, Ciuhandu a declarat că este nevoie de aplicarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, iar PNŢCD trebuie să îşi tranşeze problemele interne şi să rămână unit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!