Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, consideră că funcţionarii din administraţia publică locală sunt îndreptăţiţi să recurgă la proteste, dar i-a avertizat pe cei care s-au încumetat să facă marţi dimineaţă grevă de avertisment că nu vor fi plătiţi pentru cele două ore în care şi-au întrerupt activitatea. Sindicaliştii au protestat în principal împotriva disponibilizărilor anunţate de guvernanţi în administraţia publică locală şi a diminuării veniturilor salariale, prin piederea mai multor drepturi băneşti. „Doleanţele greviştilor sunt întemeiate (…). Oamenii au dreptul la grevă, respect acest drept, dar l-am rugat pe preşedintele de sindicat să anunţe din timp, să urmeze toate procedurile legale, oamenii să fie înregistraţi şi nu vor fi plătiţi pe perioada acestor ore de grevă. Eu le-am cerut să asigure serviciile la casierii şi la registratură pentru ca populaţia să nu fie afectată”, a declarat Ciuhandu, care a opinat că angajaţii au fost mai degrabă într-o grevă japoneză.
În altă ordine de idei, Ciuhandu consideră că proiectul de lege privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice din subordinea acestora, care ar urma să ducă la disponibilizări masive, încalcă flagrant principiile autonomiei locale şi ale descentralizării administraţiei publice locale. El spune că acest proiect a fost gândit fără a se ţine cont de necesităţile din plan local, iar criteriile de disponibilizare a angajaţilor nu ţin cont de performanţele acestora. „Conform anexei la proiectul de lege, Primăria Timişoara ar avea dreptul la un număr maxim de 362 de posturi, acelaşi număr de angajaţi la care ar avea dreptul şi un municipiu cu numai 200.000 de locuitori – adică pe jumătate cât este Timişoara. (…) În prezent, avem cam 480 de oameni în aparatul propriu al primăriei, dar avem organigramă aprobată pentru o sută în plus, deci în jur de 580, şi încă vreo 600 pe lângă aceştia, la Direcţia Fiscală, Poliţia Comunitară, Evidenţa Populaţiei, Direcţia de Asistenţă Socială, la serviciile din subordinea Consiliului Local”, a declarat Ciuhandu.
Edilul consideră că ar trebui lăsate Consiliile Locale să decidă asupra organigramei, şi nu să fie impus de la centru un anumit număr de posturi, lucru care ar fi un abuz în opinia sa.
Primarul Timişoarei a afirmat că „pe sărăcie şi pe bani puţini, rezultatele vor fi mai proaste”, de aceea angajaţii municipalităţii ar trebui să fie destui şi plătiţi decent. „În general, în orice administraţie, ca să ai o anumită eficienţă trebuie să ai un număr suficient de personal, nu excesiv, dar un număr care să corespundă realităţilor, iar oamenii ăştia să aibă totuşi o salarizare adecvată, pentru că altfel ajungem la ceea ce s-a întâmplat şi incriminat întotdeauna la adresa României, la acte de corupţie şi aşa mai departe. Nimeni nu pretinde absurdul”, a conchis Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!