CJ Timiș a introdus în acest an, în premieră, bugetul participativ, care reprezintă 1 milion de lei din bugetul instituției pe 2021, bani care vor fi alocați pentru proiecte gândite de timișeni. Inițiativa începe ca program pilot, iar administratorul public al județului speră să fie implementat și în următorii ani. Pentru un astfel de buget militează și Primăria Timișoara pentru anul următor.
„Bugetul participativ, primul din istoria Consiliului Județean Timiș, responsabilizează atât cetățenii, cât și instituția, fiind un bun exercițiu de colaborare. (…) Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la bază interesul și dorința timișenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali.
Este suma de 1 milion de lei prea mică pentru un buget participativ? Noi credem că nu. Vorbim despre un proiect pilot, un exercițiu, care cu siguranță se va implementa și în următorii ani. Vom învăța din experiența anului 2021, iar apoi putem aloca mai mulți bani, dacă va fi necesar”, transmite administratorul public al județului”, Marian Costantin Vasile.
Condiții de participare
Sunt mai multe teme care pot fi abordate, iar cele mai bune proiecte vor fi selectate în funcție de numărul de voturi, exprimate tot de cetățeni din Timiș, pe platforma online dedicată bugetului participativ.
Începând de miercuri, 5 mai, până pe 25 mai, oamenii din județ își pot înscrie propunerile online. A fost creată o platformă web pentru bugetul participativ, unde se găsesc toate detaliile. Ea este disponibilă AICI.
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educația, serviciile sociale, sănătate, cultura, sportul, protecția și refacerea mediului, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, podurile și drumurile publice, turism, economie și mediul de afaceri, infrastructură IT și telecomunicații.
Fiecare persoană fizică sau juridică poate avea o singură idee de proiect, care să se încadreze în suma de 500.000 de lei. Pentru depunerea acestuia, cei interesați vor trebui să completeze titlul, domeniul, descrierea acestuia, localizarea, durata proiectului, beneficiarii, bugetul estimat, detalierea bugetului și să atașeze documente relevante (fotografii, schițe, planuri), dar și să menționeze modul în care doresc sa se implice în proiect (voluntariat, cofinanțare, sponsorizări).
Proiectele câștigătoare vor fi finanțate până la epuizarea sumei de un milion de lei.
După data de 25 mai, până în 3 iunie va fi o etapă de validare a proiectelor, iar în 4 iunie vor fi afișate proiectele eligibile. Tot timișenii vor vota în perioada 4-21 iunie proiectul cel mai bun, iar în 22 iunie vor fi anunțați câștigătorii. CJ Timiș transmite că mai apoi, din 23 iunie, vor fi și implementate proiectele declarate câștigătoare.
Proiectele selectate în urma procedurii de consultare publică vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și vor fi implementate de aparatul de specialitate al instituției.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XPe bune??? Va bateti joc de noi??? 1 mil de lei, adica 200.000 de euro??? Atata fura nica si preoteasa din smenurile cu terenuri intr-o luna probabil! Aveti sute de milioane de euro la dispozitie in buget si la cetateni le cereti idei pentru 1 amarat de milion???
Fiecare cetatean are dreptul la 1 singur proiect si maxim 500.000 lei, adica 100.000 euro??
La cluj limita este de 150.000 euro pe proiect si s-au aprobat prin bugetul participativ 15 proiecte!!! Si voi aprobati 2 proiecte de 100.000???
Bravo bai timiseni care i-ati votat pe astia, pe ciuma galbena! Bravos!
-
Dar ce, va comparati voi cu Clujul? Fiti seriosi.