Ministrul Apărării Naționale s-a aflat sâmbătă la Timișoara, unde a participat la o ședință a PSD. A vorbit și despre soarta Garnizoanei din Piața Libertății, despre care s-a discutat în repetate rânduri. Fifor a anunțat că în scurt timp, clădirea din centrul orașului va ajunge în administrarea CJT, care se va apuca de reabilitare și consolidare.
„Am avut o întâlnire aplicată referitoare la Muzeul Revoluției. Știu că este un subiect care a fost rulat în Timișoara și pe bună dreptate. Întâlnirea a dus la următoarea concluzie: Ministerul Apărării Naționale este pregătit să transfere către Consiliul Județean Timiș clădirea necesară pentru organizarea Muzeului Revoluției. Sunt discuții de ordin tehnic în momentul de față, pentru că ne dorim ca în parteneriat cu CJ să găsim soluții pentru amenajarea spațiului astfel încât Centrul Militar să poată să-și desfășoare activitatea în condiții optime. Credem că am identificat o astfel de soluție, așa cum credem că împreună am identificat și soluțiile necesare ca acest muzeu să devină funcțional într-un termen suficient de scurt ca să poată să fie deschis cu ocazia anului în care Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii. Clădirea este goală în momentul de față. Ea este dezafectată din punctul de vedere al MAPN. Ar urma să facem acest transfer către Consiliul Județean Timiș, iar CJ să-și asume investițiile în totalitate pentru restaurarea și consolidarea clădirii, precum și pentru înființarea Muzeului Revoluției, așa cum este el dorit de toți timișorenii și nu numai. Suntem pregătiți să transferăm această clădire către CJ Timiș, care își asumă această investiție”, a declarat Mihai Fifor.
Ministrul Apărării Naționale spune că transferul se va face cât de repede se poate face o hotărâre de guvern, fiind o chestiune „care durează până la două săptămâni, în cel mai rău caz”.
Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a precizat și el că este important ca mai întâi să se facă o expertiză, care să arate clar la cât se ridică investiția pentru consolidarea clădirii.
„Este important că avem expertiza care ne spune cât costă consolidarea, un an am avut și proprietatea asupra garnizoanei. În momentul în care vom avea proprietatea vom demara în regim de urgență toate procedurile pentru reabilitare, consolidare și punerea în valoarea a acestei clădiri”, a precizat Dobra.
În urmă cu câteva săptămâni, primarul Nicolae Robu spunea că a vorbit personal cu ministrul Culturii, care i-a transmis că se fac demersuri de către Ministerul Culturii pentru transferul de la Ministerul Apărării către MC.
„Nu s-au făcut până acum, mie George Ivașcu mi s-a părut mult mai deschis, punctual, o să vină și în vizită la Timișoara. Se face transferul și muzeul se face acolo unde a fost Comenduirea Garnizoanei, acea clădire se transferă. Consiliul județean nu mai are treabă cu subiectul, CJ a pierdut atunci, nereabilitând. Se face transferul la Ministerul Culturii și Ministerul Culturii va realiza, va fi muzeu național în subordinea Ministerului Culturii. Noi vom ajuta, i-am spus domnului ministru că ajutăm cu tot ce trebuie, dacă CJT vine în ajutor, e binevenit ajutorul, eu n-am cerut pentru primărie”, explica edilul-șef.
Pe de altă parte, președintele CJ Timiș susține că abia după reabilitare se va pune problema unui parteneriat cu Ministerul Culturii.
„Am avut discuții foarte clare cu domnul secretar de stat în cadrul Ministerul Culturii, Ion Ardeal Ieremia. Există în cadrul Ministerului Culturii o filă de buget pentru Muzeul Revoluției, dar nu pentru consolidarea întregii clădiri. Aici discutăm de cu totul altceva. Am stabilit anumiți pași, și anume: Ministerul Apărării va ceda proprietatea către Consiliul județean, iar noi vom găsi împreună cu Ministerul Culturii un model de parteneriat astfel încât să beneficiem de acea sursă de finanțare pentru realizarea Muzeului Revoluției. Dar până atunci va trebui consolidăm și să să reabilităm clădirea garnizoanei”, a conchis Călin Dobra.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1769692″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!