Consilierii județeni au votat în plenul de astăzi un proiect de hotărâre prin care se urmărește acoperirea parțială sau chiar totală a consumului de energie electrică al Consiliului Județean Timiș și instituțiilor subordonate, pentru: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Evidență a Persoanelor, Direcția de Prestări Servicii, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Satului Bănățean și Centrul de Cultură și Artă al Județului.
Conform reprezentanților județului, nevoia anuală totală de energie electrică se ridică la aproximativ 2,5 milioane kWh, ceea ce necesită un parc fotovoltaic de aproximativ 2,5 – 3 hectare de teren. CJ Timiș deține deja un teren în proximitatea satului Covaci. Construirea parcului vine inclusiv în contextul creșterilor la energie electrică.
„Importanța inițiativei este dată și de contextul provocărilor existente pe piața de energie. Având în vedere creșterea constantă a prețului energiei electrice, neexistând premise de scădere a prețului, Consiliul Județean consideră că un astfel de proiect va asigura independența energetică și va permite instituției să realizeze economii consistente”, transmit reprezentanții instituției.
Aprobarea proiectului și construcția parcului fotovoltaic ar aduce economii anuale la buget de 10 milioane lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durată de cinci an, sunt estimările CJ Timiș. „Aceste economii la buget pot fi direcționate spre domenii care în prezent nu dispun de finanțare adecvată”, mai menționează aceștia.
Trimite articolul
XEstimari din pix si inca un proiect cu dedicatie, dar fara finalitate practica. Trecand peste faptul ca deja pretul panourilor este cam dublu, cum teleporteaza energia din Covaci in oras ? Odata ajunsi in reteaua de disributie , kilowatii nu mai sunt ai CJT
cum regenerezi materialele si energia folosite pentru construirea, transportul si instalarea panourilor solare, ma, mwe?
Mai bine dati drumul la programul casa verde pt panouri fotovoltaice sau sa se formuleze o legislatie prin care sa se monteze panouri pe toate acopersiurile. Stau acoperisurile caselor goale dar umplem terenuri agricole (sau care pot fi impadurite) cu panouri. Foarte eco/verde/bio sau ce o mai fi, nu?
-
“Dati-mi bani sa-mi pun panouri”. Vrei bani? lucreaza! “investeste”! Fii miliardar, depinde doar de tine! De dreapta!!! Prin tine insuti! bai dar multi “de dreapta” mai vor sa devina asistati social… sau esti cumva peeseediiist?
#iluziapanourilorsolare
-
Ideea era ca in loc sa se fol terenul pt panouri, se pot folosi acoperisurile caselor, doar ca pt asta trebuie adoptata o legislatie speciala. Una din variante era, da, programul casa verde. Daca stam un pic si gandim nu e vorba de pomana sau de “mars lucru” (oare cati din ce care chiar lucreaza in RO isi permit 7-8000eur sa-si puna panouri?) ci, in contextul actual, ar scoate consumatorul casnic din ecuatie si poate chiar ar produce energie in retea. Se cheltuiesc o gramada de bani in programe verzi, unele care au impact foarte mic sau foarte departe in viitor si avem o solutie in fata. In anumite orase din DE s-a putut (si cred ca si acolo lumea lucreaza) si au devenit chiar complet autonome. Aici e vorba de a produce energie altfel, asta nu inseamna ca ea va fi livrata direct in casa respectiva, ideea e, din nou, dea nu risipi hectare de teren, cand suprafetele respective sunt deja disponibile si fara impact de mediu. PS Imi permit sa-mi pun panouri, nu sunt PSDist, nu ma intereseaza de altfel nici un partid, ideea e nu pt mine insumi ci pt comunitatea in care traim toti impreuna.
-
Panourile solare si “independenta” sunt o iluzie, fie ea independenta si la nivel de oras din jermanika. Nu exista asa ceva deoarece nu poti stoca energia aia la costuri suportabile. Solutia e sistem energetic integrat, ceea ce se cam bate cap in cap cu “independenta”. Toti viseaza ca e posibil sa “te scoti” “pe persoana fizica”. Un pic mai greu cu industria insa de exemplu. Si de aici cu ingrasamintele, si de aici cu hrana etc etc.
Intr-un sistem care se duce la vale, sa cauti solutii individuale la cateva aspecte ramanand insa total dependent in alte domenii (hrana, infrastructura transport, invatamant, sistem economic in ansamblu, poluare, geopolitica) nu doar ca e gresit, e si “de porc”.
“Nu ma intereseaza nici un partid”…😂 Si atunci ce vrei, vezi-ti de viata, nu mai da sfaturi/ nu mai cere sa se faca asa sau invers. Una e sa nu “tii” cu un partid numa’ asa amboulea emotional ca si cu o echipa de fotbal, alta e sa nu participi la viata sociala, care ce sa vezi, e cu… hm, democratie… cica…, oricum, cu partide, parlament, guvern, primari, consilieri etc.
Dar fiecare cu parerea lui, nimic nou sub soare, suntem cu totii pe “Corabia nebunilor”, fix, dar fix ca pe vremea lui Platon, daca stii ce zic.#idiocracy
-
-