Consilierii județeni au aprobat, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loc în sistem videoconferință, proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2023 și estimările pe anii 2024-2026.
Consiliul Județean Timiș a solicitat în scris tuturor primăriilor din județ să prezinte date privind lungimea și starea tehnică a drumurilor comunale în vederea alocării sumelor din TVA cu această destinație.
Pentru anul 2023, din suma totală de 27.669.000 lei, pentru drumurile județene s-a repartizat suma de 12.669.000 milioane lei, iar pentru drumurile comunale este disponibilă suma de 15 milioane de lei.
Cele 99 de primării din Timiș care au primit sumele pot fi consultate AICI.
Tot în ședința de joi ar fi trebuit să fie votat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor din fondul la dispoziția consiliului județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2023 și estimările pe anii 2024-2026. Însă acesta a fost amânat pentru săptămâna viitoare.
Motivul a fost că aleșii de la PSD și USR nu vor să voteze proiectul sub forma întocmită de administrația liberală.
„Din 2015, prin Legea bugetului de stat se stabilesc criteriile de repartizare a sumelor de echilibrare a bugetelor locale din cote defalcate din impozitul pe venit sau din cote defalcate din TVA, în funcție de gradul de dezvoltare al fiecărui județ și de resursele de impozit pe venit care se colectează pe fiecare județ. În cazul nostru, din TVA nu primim nimic, la nivel județean, în consecință nu avem ce să distribuim din TVA, ci doar din impozitul pe venit pentru că se colectează suficient de mult încât să acopere acest mecanism de echilibrare. Ce înseamnă acest mecanism de echilibrare?
Înseamnă egalizarea oarecum sau a aduce la o medie a veniturilor pe fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât acestea să poată să își desfășoare cât mai normal activitățile de funcționare, dar să aibă parte și de investiții. Noi, la CJT, practic distribuim anul acesta 6% din impozitul pe venit la nivel județean, dar nu mai mult de 38 milioane lei. Vreau să vă anunț că în județul Timiș se colectează mult mai mult decât acești 38 de milioane, 6% înseamnă 98 de milioane de fapt, deci aproape de trei ori mai puțin, restul se distribuie la nivel județean, prin Finanțe (n.r. – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara)”, a declarat, în plenul CJT, Alin Nica, președintele instituției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!