Vă reamintim că, în noiembrie 2022, consilierii județeni din fostul mandat au votat acceptarea unei donații din partea lui Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu. Este vorba despre un teren în suprafață de 1.667 de metri pătrați, în satul aparținător Groși al comunei Margina, în valoare de 3.334 euro.
Terenul pe care Prunariu îl deține în satul Groși l-a moștenit de la bunicii săi paterni și se află chiar lângă casa unde își petrecea vacanțele în copilărie, și unde, uneori, mai poposește și acum.
Înainte de a-l dona, cosmonautul a impus o condiție: terenul să fie utilizat pentru realizarea unui obiectiv de investiții, constând într-un centru educațional care să includă un muzeu și/sau observator astronomic ori un planetariu.
Ideea a fost readusă în discuție de către consilierul județean Marin Popescu (PNL) în cadrul ședinței CJT ce a avut loc zilele trecute.
„Este vorba de donația din partea lui Dumitru Prunariu, în care ne dădea o parte din proprietatea lui din satul Groși, în ideea de a construi acolo un obiectiv pentru promovarea științelor pentru copii. S-a întâmplat ceva până acum cu acea donație? Era pentru șase ani, cred, și e păcat să nu dăm curs acestui demers al cosmonautului”, a spus Popescu.
Însă ideea obiectivului turistic i se pare prea costisitoare actualei conduceri a Consiliului Județean Timiș.
„În privința muzeului sau a acelei investiții, înțeleg că există în lucru un proiect tehnic la Muzeul Banatului, unde s-a făcut contractarea. Din punctul meu de vedere, o astfel de investiție ar fi fost mai pretabilă mai aproape de oraș.
Acum e târziu, s-a preluat donația, terenul e impropriu, din punctul meu de vedere. (…) În funcție de ce va releva acel proiect tehnic, poate găsim o variantă, dacă tot facem o investiție – să o facem într-un mod util și eficient. Vedem ce iese în proiectul tehnic, după care, în funcție și de bugetele pe anul viitor, să prindem investiția.
Am discutat cu proiectanții. E o chestie atipică. Curtea domnului Prunariu e o volumetrie interesantă, ocolește cumva o casă. Nu mă mulțumește în mod deosebit. S-a preluat, lucrăm la proiectul tehnic și vedem cum putem adapta”, i-a răspuns Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Consilierul liberal Marin Popescu a insistat.
„Nu cred că trebuie să facem o investiție extraordinar de mare, ci un obiectiv în care să promovăm științele, nu cu locuri de cazare. Dacă americanii ar fi avut un Traian Vuia și o comună Traian Vuia, cu siguranță făceau l’ombelico del mondo (n.r. – din spaniolă „buricul lumii”) din el. Și noi cred că ar trebui să ne gândim la această perspectivă.
Nu depărtarea de oraș sau de zona urbană e o problemă, pentru că distanța nu mai este, cu siguranță, o problemă în ziua de azi, iar interesul nostru de a susține științele într-un context în care toată lumea se ferește de științe… Asta e perspectiva pe care o văd.
Nu trebuie să facem rachete acolo, ci lucruri care sunt la îndemâna noastră. Un punct în care copiii să viziteze ceva, să afle câte ceva despre lumea în care trăim sau despre cosmos. Copiilor nu le trebuie lucruri mari”, a adăugat acesta.
Simonis i-a răspuns că în acest mandat nu vor fi făcute lucruri de dragul de a le face.
„Aproape sau departe de oraș, dacă vrem să facem l’ombelico del mondo, trebuie să fie o investiție serioasă. Dacă vrem să le facem doar de dragul de a le face, să ducem 80 sau 100 de km copiii la Margina ca să vadă o curte învecinată cu o casă care cade peste muzeul ăsta… nu sunt partener la asta. Eu vă propun să facem altceva decât discuții de dragul discuțiilor și să găsim o soluție”, a afirmat liderul administrației județene.
În sprijin i-a venit colegul său Alin Popoviciu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș. Acesta a spus cât ar costa investiția.
„Domnul Prunariu a fost aici și ne-a spus că investiția trece de 26 de milioane de euro la o primă estimare. Nu vrea doar să facem ceva acolo, vrea să facem ceva wow. Problema e de bani. Doar acea cupolă pe care domnul Prunariu și-o dorește acolo e o investiție extrem de costisitoare. Dacă e să faci așa ceva, e bine de făcut, dar în niciun caz acolo unde are terenul”, a fost de părere Popoviciu.
Simonis a înaintat o locație deținută de CJT, mult mai accesibilă pentru timișoreni.
„Avem Muzeul Satului Bănățean, o locație cu un potențial extraordinar, în oraș, lângă Pădurea Verde, unde suntem foarte mândri cu cele 16 căsuțe pe care le avem. Dar după ce le vizitezi prima dată nu îți mai vine să mergi a doua oară. Sunt acolo suprafețe de teren unde se pot face investiții și să atragem oameni din toată Europa și din tot județul. 26 de milioane de euro la Groși – dacă am avea bani de toate, le-am face pe toate. (…) Trebuie să găsim investițiile de anvergură”, a mai declarat Alfred Simonis, președintele CJT.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XÎl doare pe fred de științe și de cultură. Veniți cu idei mai de șmecheri, nu cu chestii educative.
Dacă ar fi fost în limba spaniolă, cum susțineți, era „el ombligo del mundo”, dar, cine să facă diferența cu limba italiană?
stadioane dom’le
BAAAAII ! Nu solutiii trebe ci REZOLVARI !
Prunariu+Popescu+Pirtea=PDUVT. Sifonare de bani, politico-științifică. Belitul ochilor la stele se poate face gratuit, în lipsa poluării.
Freddy, amice, ești idiot. Prunariu a făcut școală, a avut condiție fizică și a avut relații, altfel nu era cine e. Dacă unul ca el îți zice să faci ceva, faci și nu mai cauți tu alte soluții. Tu ești o anomalie a vremurilor, nu ești cineva. Stelele nu se văd lângă oraș, din cauza poluării luminoase. Vorbește cu chatGPT dacă nu ești în stare să raționezi de unul singur.