Investiția va fi posibilă după ce consilierii județeni și-au exprimat, miercuri, acordul ca drumul să fie clasat drept unul județean. Aceștia au votat „Proiectul de hotărâre privind solicitarea de trecere a unor bunuri imobile din domeniul public al orașului Buziaș în domeniul public al județului Timiș în vederea clasării traseului drumului Buziaș – Silagiu ca drum județean”.
„Este vorba de Drumul Vinului întrucât va deservi șase crame din zonă și pe toți cei care vor să viziteze. Îl considerăm un drum turistic. Există o documentație făcută de Primăria Buziaș, pe care o va ceda către Consiliul Județean și va fi un drum, în principiu, pe o bandă, cu o lățime de patru metri, cu loc de refugiu. Nu va fi un drum pentru acces TIR, va fi un drum turistic”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, în ședință.
Consilierul județean Ioan Sorincău de la PSD s-a arătat sceptic cu privire la realizarea acestei investiții. Acesta a afirmat că un drum al vinului ar trebui să cuprindă și alte zone viticole care sunt în regiunea Banat.
„Articolul 7 care era invocat în preambulul proiectului de hotărâre stabilește exact condițiile pentru existența unui drum de interes județean. Nu prea sunt îndeplinite condițiile. Dacă biroul pentru promovarea turismului din consiliul județean făcea demersuri pentru declararea cramelor de care se făcea vorbire ca obiectiv de interes turistic atunci da, era justificat. S-ar putea ca de la Guvern să fie respinsă corespondența pe care Consiliul Județean este obligatoriu să o facă pentru modificarea anexei la Hotărârea 540 din 2000 privind regimul drumurilor”, a răspuns Sorincău, întrebat de ce a spus în plen că drumul vinului nu se poate realiza.
Consilierul Ioan Sorincău a mai spus pentru Tion că ar vedea o legătură între Buziaș și Recaș, cu conexiuni înspre Miniș, spre alte zone viticole care sunt în regiunea Banatului, de exemplu Tirolul în Caraș.
Potrivit reprezentanților CJT, „Drumul Vinului” își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și de tradițiile vinicole, oferindu-le o experiență unică și autentică prin intermediul producătorilor locali și a regiunilor viticole pitorești.
„Drumul Vinului” îi va purta pe turiști prin podgoriile din zonă, precum și excursii în natură pentru a descoperi peisajele pitorești din împrejurimi.
Administrația județeană mai precizează că proiectul „Drumul Vinului – Descoperă Buziașul” a fost inițiat pentru a răspunde nevoii de dezvoltare turistică în orașul Buziaș și a regiunii înconjurătoare. Deși zona oferă o varietate de atracții turistice, inclusiv podgorii și vinării locale, acestea nu sunt promovate suficient pentru a atrage turiști în număr mare. Prin urmare, acest proiect are ca scop promovarea culturii și a tradițiilor locale, cu accent pe vinurile produse în zonă, prin introducerea de trasee turistice, campanii tematice și materiale promoționale atractive.
Vor fi realizate marcaje și materiale promoționale pentru traseele și obiectivele turistice, inclusiv realizarea de hărți turistice cu ilustrații, oferite gratuit turiștilor și materiale promoționale (pliante, broșuri). De asemenea, vor fi organizate campanii tematice sau sezoniere pentru promovarea turismului din regiune. Se dorește stimularea turiștilor prin introducerea unui program care va oferi o noapte de cazare gratuită la două nopți de cazare rezervate la unitățile de cazare partenere din zona Buziaș.
Un film de prezentare a destinației turistice Buziaș va fi realizat în cadrul acestui demers, care va fi utilizat pentru promovarea orașului și a regiunii înconjurătoare în mediile online și offline.
În cadrul proiectului vor participa operatori locali din sectorul turistic, precum hoteluri, pensiuni, podgorii și alte afaceri locale, care vor fi selectați pe baza criteriilor de calitate și sustenabilitate. Participanții vor fi selectați prin intermediul unui proces transparent de aplicare și evaluare.
Trimite articolul
XCum sa faci un Drum al Vinului in Timis fara sa inceapa de la Recas si sa treaca pe la Petrovaselo – sunt cele mai importante 2 crame din zona. Si apoi sa se duca pe la Topolovat la Buzias si Silagiu. Totul este politic – propus de liberalii care conduc CJT si conduc si Buziasul cu satele apartinatoare gen Silagiu, in timp ce la Recas este primar pesedist
-
simplu, majoritatea persoanelor nu cunosc sau nu au auzit de Silagiu ca zona viiticola si doar de Recas care e sub Silagiu ca si expunere, sol etc doar ca in Recas nu sa vandalizat/furat imediat dupa terminarea gostatelor si asa a aparut si sa investit imediat.
Drumu Vinului mentionat este local, se poate face si la Recas cu Petrovaselo, nu trebuie generelizat.
Fiecare cu drumu lui/