Castelul Huniade este monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construită între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara.
De mai bine de 12 ani, edificiul este închis. Prin finanțarea obținută, reprezentanții administrației județene susțin că sunt tot mai aproape de redarea circuitului muzeal al Castelului Huniade.
Astfel, un nou contract prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11. Turism și cultură, a fost semnat marți, 25 aprilie. Este vorba despre „Restaurarea obiectivului Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului”, valoarea contractului fiind de 21.950.591,25 lei.
Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală. De asemenea, se va face restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă; restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare.
„De 30 de ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanțare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Am atras fonduri europene, facem investiții majore, suplimentăm constant bugetul județului cu diverse surse de finanțare și mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.
Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.
Vă reamintim că, luna trecută, CJT a primit 30 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru consolidarea seismică a Castelului Huniade.
Alin Nica a declarat recent că pentru restaurarea completă a Castelului Huniade sunt necesare 40 de milioane de euro.
18,7 milioane de euro, după cum reiese din proiectul tehnic, ar fi necesare strict pentru consolidarea, renovarea și refuncționalizarea clădirii. Diferența până la 40 de milioane de euro înseamnă acoperirea curții interioare, dotările necesare și celelalte elemente pentru punerea în valoare a clădirii.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEu nu inteleg cum s-o fi descürcat aia sa ridice castelul fara penerere si sa-l refaca dupa repetatele distrugeri. dap, nu inteleg, asta e.
#🤪
banii sunt pe hartie! trebuie sa faca licitatii pentru studii, proiect, constructor etc. in 2-3 ani cand sunt astea gata nu vor mai fi bani …