Cea mai veche clădire din oraș va fi pusă în valoare ca monument istoric reprezentativ pentru Timișoara. Vor fi realizate lucrări de consolidare și restaurare la Castelul Huniade.
Astfel, pe lângă cele 32 milioane de lei obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C11, Consiliul Județean Timiș a atras o altă sumă importantă.
Este vorba despre 35 de milioane de lei, obținuți prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management a proiectelor din cadrul administrației județene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg România Ungaria.
„De 30 de ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a precizat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanțat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, se vor realiza câteva categorii de lucrări. Astfel, pentru asigurarea stabilității terenului se vor executa injectări cu bentonită, se va face consolidarea fundațiilor prin realizarea unui radier și consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire, precum și asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulație facilă.
De asemenea, lucrările vor viza îndepărtarea umidității și tratamente preventive și restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originale din anul 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale.
Firma care va câștiga licitația va mai avea ca atribuții realizarea finisajelor cu materiale tradiționale, care respectă avizele Ministerului Culturii, restaurarea fațadelor în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive și realizarea unui acces modern prin montarea de echipamente moderne de eliberare a biletelor.
Pentru asigurarea în caz de efracție se va implementa un sistem modern video și control acces pentru protejarea patrimoniului expus. Totodată, vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție.
Și nu în ultimul rând, pentru reeditarea imaginii originale se vor restaura elementele arhitecturale și componentele artistice conform studiilor și expertizelor deja întocmite.
„Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, au transmis, joi, reprezentanții CJT.
Alin Nica, liderul CJT, declara în urmă cu câteva luni, că, cel mai devreme, Castelul Huniade ar putea fi deschis total publicului în anul 2026.
Castelul Huniade este monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construită între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1.443 de către Ioan de Hunedoara.
Pe aceeași temă:
Autorizația de construire pentru reabilitarea Castelului Huniade, eliberată de Primăria Timișoara
O nouă promisiune legată de redeschiderea totală a Castelului Huniade: 2026
Ținut închis de aproape 16 ani, Castelul Huniade ar putea fi reabilitat cu fonduri europene
Trimite articolul
XNu înțeleg partea amuzantă a acestui banc.
Nu e nicio surpriza ca de atatia ani nu am fost in stare sa renovam un simbol al orasului. Timisoara de azi nu merita o asemenea cladire!
Are cineva nr de contact al celor ce l-au reconstruit in 1856? Sa-i contacteze Nica si restul presedintilor CJT din ultimii 30 ani …
ne face placere sadica sa romanizam tot, parca noi le-am costruit. hunyadi kastely / hunyadi Janos.
M-am distrat la maxim! Deci “ar putea fi deschis in 2026”! Ar putea fi deschis in 2026! Pare numele unui film prost, cu toti membrii consiliului judetean din ultimii zeci de ani, in frunte cu tovarasul presedinte al cjt, in rolurile principale. E proba de lucru in campania electorala sa promiti ca rezolvi aceasta problema, si motiv de mandrie la finalul mandatului sa arati ca ai lasat aceasta cladire intr-o stare mai proasta decat ai gasit-o. Ar putea fi deschisa in 2026. Ha, ha, ha!
Daca se face un calcul cat au costat ,, renovarile“ incepute in 1993 o sa vedeti ce suma rezulta…
Cat a costat si in cati ani a fost construit.
Ar fi interesant si cate vile au fost construite in perioada renovarii.
A fost construit mai repede in sec 14, cu tehnologia de atunci, fata de cati ani se renoveaza…..e rusine mare….