Acordul de cooperare reprezintă o întărire a relațiilor care există de zeci de ani între cele două instituții, timp în care s-au realizat numeroase evenimente și proiecte.
Vă reamintim că, în 2019, s-a semnat o Declarație de intenție între Județul Timiș și Guvernul Provincial din Voivodina. Scopul era de a pune în comun eforturi şi resurse, pentru dezvoltarea celor două comunități locale în sectoarele administrativ, economic, educativ, social, cultural, sportiv.
Potrivit reprezentanților administrației județene, prin actualul Acord, părțile au convenit intensificarea relațiilor de colaborare și participarea la programele de asistență pentru dezvoltare ale Uniunii Europene, precum și formarea unor grupuri de lucru.
Foto: CJT
Punct de trecere a frontierei pe canalul Bega
Un exemplu de bună cooperare este redeschiderea și operaționalizarea Canalului Bega.
„Am scris istorie prin redarea utilității canalului Bega ca și cale de transport pe apă. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui proiect mare, strategic, care oferă oportunitatea unei viitoare dezvoltări a zonei”, a declarat, cu acest prilej, președintele Alin Nica.
În cadrul întâlnirii a fost lansată propunerea ca partea sârbă să facă demersurile oficiale pentru a introduce ruta navală de pe canalul Bega în rețeaua TEN-T.
Un alt subiect abordat a fost viitorul punct de trecere a frontierei pe canalul Bega, în scopul exploatării potențialului turistic din regiune. S-a discutat despre crearea unei rețele cicloturistice și despre realizarea unor rute turistice tematice, precum drumul vinului sau turismul ecumenic.
Nu a fost uitată nici legătura rutieră care va fi reprezentată de autostrada Belgrad-Pancevo-Timișoara, care va contribui la creșterea semnificativă a fluxului de turiști deja existent între cele două regiuni.
Oficialii români și sârbi au mai discutat și despre posibilitatea extinderii programului de funcționare a punctului de trecere de la Valcani, care ar veni în ajutorul angajaților care fac naveta între Kikinda și Sânnicolau Mare.
De asemenea, s-a luat în considerare deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe apă și pentru biciclete, pe lângă cele cinci puncte rutiere existente și reluarea legăturilor transfrontaliere feroviare spre Kikinda și spre Vârșeț.
Parteneriate în învățământ
În domeniul învățământului, va fi facilitată colaborarea dintre instituțiile de cercetare și educație și universități, precum și derularea unor parteneriate în domeniul ITC și în cel al sănătății.
Pe plan cultural și turistic, s-a decis ca părțile să încurajeze schimburile de experiență și promovarea comună a programelor legate de titlul Capitală Europeană a Culturii.
N-au fost uitate nici competițiile sportive și nici acțiunile pentru tineret, stabilindu-se organizarea în comun a unor tabere de vară pentru copii și adolescenți, dar și a unor festivaluri, conferințe și programe de voluntariat, în scopul implicării tinerilor în viața comunității.
Foto: CJT
Trimite articolul
Xromania + cercetare 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤪
cat e alocarea pe cap de “cetatean la noi, cativa oiro? dar in tarile vestice? cercetare😂🤣😂🤣🤪 mokka!🤪
ps: de laserul de la magurele se mai aude ceva? ne-au orimit oiropenii inapoi in proiect dupa ce ne-au sabotat oricum au putut sau tre’ neaparat sa ramanem piata de desfacere si neocolonie cu resurse ieftine?
#🤪
-
cercetare
Romania: 17 eur/capita
Germania: 529 eur/capitaaparare
Romania: 414 eur/capita
Germania: 622 eur/capitaIntelege fiecare cum considera. Nu stiu insa cat din banii pentru aparare dati de noi se duc in industria noastra de aparare, si cati din banii nemtilor se duc in industria lor de aparare.
Daca educatia nu e prioritara-in aplauzele cetatenilor-, cum sa fie cercetarea? Bine ca n-ai zis nimic de autostrada 😁 Or sa fie niste actiuni de tocat bani in vizite ale unora si cam atat. Macar sunt aproape si mai ieftine, nu ca in Dubai.
-
La un pib per capita de trei ori si ceva mai mic, ne permitem sa alocam pentru aparare doua treimi din cat aloca germania per capita🤪 evident, cumparand de la altii submarine, avioane, drone. Legea offsetului? da-o’ncolo de lege, ce e aia offset? si ce e aia lege?!? #tonti pentru justitie, se stie; ce, pentru educatie se aloca conform legii?(“nu e prioritara”) De ce sa se si produca ceva la noi, noi tre’ sa cumparam si gata🤪 daca se poate, indatorandu-ne tot la aia de la care cumparam🤪. de-aia zic, ce cercetare? las’ ca ne axam pe servicii, doara cate tari care s-au dezvoltat, s-au dezvoltat pe productie, pe tehnologie? serviciile is baza, se stie🤪
#neocolonialism
#🤪
-