Consilierii judeţeni vor avea de votat, joi, un proiect de hotărâre care prevede, pe de o parte aprobarea promovării şi realizării unui Parc judeţean pentru producţie de energie fotovoltaică, la Covaci, şi contractarea documentaţiei necesare accesării POS CCE, iar pe de altă parte asocierea cu Transelectrica – Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice, care şi-a manifestat interesul de a susţine CJ Timiş în realizarea parcului fotovoltaic de la Covaci, într-un parteneriat public-privat.
Conform raportului prezentat consilierilor judeţeni, în prezent se află în derulare Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa Prioritară 4 „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”, D.M.I. 2 „Valorificarea Resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”,Operaţiunea: „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie”.
Proiectele finanţate în cadrul acestei operaţiuni pot fi de tipul: proiecte de realizare de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, atât pentru consumul propriu cât şi pentru furnizarea de energie în reţeaua de transport şi distribuţie, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (biomasei, a resurselor micro hidroenergetice, eoliene, a biocombustibilului, fie produs, fie achiziţionat de pe piaţă, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile) şi proiecte de modernizare a capacităţilor de producere. Se finanţează inclusiv proiecte de cogenerare prin valorificarea resurselor regenerabile de energie. Capacitatea maximă care poate face obiectul unui astfel de proiect este, conform reglementarilor legale în vigoare, de maxim 10 MW.
Consiliul Judeţean Timiş a aprobat anterior înfiinţarea unei capacităţi de producţie pentru energie fotovoltaică pe amplasamentul de 45 ha de lângă localitatea Covaci, pentru care a organizat concurs de soluţii pentru elaborarea documentaţiei necesare accesării programelor de finanţare ale UE. După două sesiuni de concurs nu s-a putut selecta nicio oferta câştigătoare, astfel încât s-a analizat şi luat în considerare oportunitatea continuării prin două acţiuni, respectiv contractarea serviciilor de proiectare necesare pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru o capacitate de cca. 4 MW în limita ofertei programului de finanţare nerambursabilă, respectiv maxim 20.000 Euro şi, în paralel, declanşarea unei proceduri de constituire a unui parteneriat public privat pentru dezvoltarea capacităţii de producţie adecvate pe suprafaţa de teren rămasă disponibilă.
În aceste condiţii se consideră oportună promovarea unui proiect pentru realizarea unui parc judeţean de producţie energie fotovoltaică care să acopere consumul public de energie pentru CJ Timiş şi instituţiile subordonate, ale căror cheltuieli de funcţionare sunt finanţate de la bugetul judeţului, precum şi cele privind consumul public de energie pentru două primării interesate.
În paralel cu acest subproiect, capacitatea instalată planificată urmează să fie completată de o investiţie public privată promovată de CJ Timiş în asociere cu Transelectrica – Compania Naţionale de Transport a Energiei Electrice, care şi-a manifestat interesul de a susţine administraţia judeţeană în realizarea parcului fotovoltaic de la Covaci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!