Construcţiile, turismul, cultura şi sănătatea sunt doar câteva dintre domeniile în care cele două zone doresc să colaboreze pe viitor. O delegaţie de 14 investitori italieni din domeniul construcţiilor, agriculturii, zootehniei sau artizanatului se află, începând de luni, în Timişoara, unde a fost semnat un acord de colaborare între judeţul Timiş şi regiunea italiană.
„Azi suntem aici pentru că avem un angajament, să semnăm un acord de colaborare între cele două administraţii. Nu este o invazie de întreprinzători, dar putem schimba situaţia. Sensul prezenţei acestor întreprinzători aici este să găsească o transpunere imediată în plan operativ a muncii lor. Este o ocazie importantă pentru noi. Sperăm să se vadă rodul muncii noastre în cele două provincii”, a declarat Emilio Sabattini, preşedintele Provinciei Modena.
„Simţim nevoia unei reporniri a relaţiilor puternice economice dintre România şi Italia în această perioadă de criză. Timişul a fost un judeţ unde investitorii italieni sunt prezenţi puternic, dar mai este loc pentru colaborare şi ne-am bucura dacă am stabili relaţii directe de colaborare pentru dezvoltarea acestor relaţii de afaceri. CJT poate să creeze cadrul pentru dezvoltarea acestor afaceri”, a precizat Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
„Acest acord care se va semna, în mod sigur va întări raporturile care sunt culturale, sociale, economice. Este un lucru în interesul ambelor ţări. Ţinând cont de raporturile, relaţiile şi apropierea dintre noi, acest acord e o oportunitate de a le întări. Cred că această linie deschisă între Italia şi România e o formulă câştigătoare pentru ambele ţări. Doresc să reamintesc faptul că în România sunt peste 15.000 de societăţi italiene active, cu peste 800.000 de angajaţi şi formează între 8 şi 10 la sută din PIB”, a declarat consulul Italiei la Timişoara.
„Obiectivele generale ale colaborării sunt promovarea realităţilor istorice, culturale, economice şi sociale reciproce, în scopul realizãrii de proiecte comune, să favorizeze derularea de cursuri de formare profesională, formare continuă şi inserţie pe piaţa muncii a locuitorilor din Judeţul Timiş şi Provincia Modena, prin transfer de know-how bi-direcţionat şi prin implicarea tuturor entităţilor publice, private şi sociale competente în diferite sectoare de interes, să valorizeze oportunităţile de finanţare provenind de la Uniunea Europeană, în mod particular a celor conexe dezvoltării locale şi turismului, asistenţă socială şi sănătate, transport şi mobilitate, creştere economică durabilă, să promoveze schimburi economice şi comerciale, precum şi dezvoltarea investiţiilor private”, precizeazã reprezentanţii CJT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!