Discuțiile sunt avansate în acest sens și s-au identificat și fonduri pentru a porni studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al construcției. La finalul săptămânii trecute, secretarul de stat Dorel Săndesc s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Timiș Titu Bojin pentru a discuta detaliile pornirii acestui proiect. Clădirea ar urma să fie realizată între Ortopedie, Casa Austria și clădirea principală a spitalului. Construcția noului imobil ar urma să înceapă anul viitor.
„Există un program cu Banca Mondială care are mai multe linii, în care Spitalul Județean este inclus – respectiv modernizarea și dotarea secțiilor de mari arși, modernizarea și dotarea secțiilor de urgență, anestezie și terapie intensivă, respectiv bloc operator. În cadrul acestui program am negociat cu reprezentanții Băncii Mondiale și i-am convins că spitalul județean, pentru a fi complet funcțional, ar avea nevoie de o structură de legătură care să conecteze cele trei clădiri importante – clădirea veche, Ortopedia și Casa Austria, astfel încât să avem într-adevăr o funcționalitate bună. O clădire care să conțină Unitatea de Primiri Urgențe, ca zonă centrală, de unde să fie distribuite cazurile către fiecare secție și, desigur, maternitatea, care în prezent este la distanță de clădirea principală. Aici, sigur, împreună cu autoritățile locale, vom discuta pentru a face un plan strategic adecvat. Banca Mondială a decis să finanțeze studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, asigurat de experți internaționali și avem, de asemenea, confirmarea alocării unei sume suplimentare pentru demararea lucrărilor. Astfel avem asigurată baza să demarăm acest proiect, care nu va putea fi realizat decât printr-o colaborare între fondurile de la Banca Mondială, autoritățile locale și Ministerul Sănătății”, a spus Dorel Săndesc.
Pentru această clădire sunt asigurate fondurile pentru studiul de fezabilitate și proiect, cât vor costa ele în urma licitației, și peste 10 milioane de euro pentru construcția propriu-zisă. Cel mai probabil, noua clădire ar urma să coste în jur de 25 milioane de euro, mai estimează Săndesc.
„Probabil că anul următor va începe construcția propriu-zisă. Dar este esențial să demarăm anul acesta procesul, în care fiecare etapă este importantă. După ce noi vom demara partea de selecție a expertului internațional pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic desigur că procesul devine, practic, ireversibil”, a mai declarat Săndesc.
În noua clădire este prevăzută o structură care la bază să aibă Unitatea de Primiri Urgențe, de unde, pe un model de labă de gâscă se pot îndrepta direct cazurile spre toate secțiile, Ortopedie, Casa Austria, Spitalul Județean, apoi Maternitatea, cu blocuri operatorii, secție de nou-născuți și tot ce este nevoie.
„Credem că este o abordare logică, necesară, acestea au fost argumentele pe care le-am prezentat Băncii Mondiale. Degeaba investești în echipamente dacă nu ai o funcționalitate a clădirii. De data aceasta, Banca Mondială a venit cu această schimbare de paradigmă – nu oferim bani doar pentru dotări, ci și pentru funcționalitatea acestor spitale”, mai spune Săndesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!